1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Selle aasta ilusaima jõulutunde leiad Vanamõisa Jõulumaalt
Selle aasta ilusaima jõulutunde leiad Vanamõisa Jõulumaalt

Selle aasta ilusaima jõulutunde leiad Vanamõisa Jõulumaalt

Vanamoisa_reklaam_A4_112.-20. detsembrini hõivavad Vanamõisa vabaõhukeskuse lustlikud päkapikud ja jõuluvana ise, sepaääs aetakse kuumaks, jõulurong saab sisse hoo, kodused pudulojused pannakse lapsepai ootele, meisterdamise kojas valmivad laste käte alla põnevad jõulukaunistused. Konkurentsitult mitmekesisema programmi ja meeleoluga jõuluhappening on sel aastal just Saue vallas Vanamõisas, ainult paarikümne minuti kaugusel pealinnast.

Jõulumaa ehitus ja kogu ettevalmistus käib täie hooga. Vanamõisa jõulumaale oodatakse täna juba pea 3600 registreeritud lapse erinevatest Harjumaa ja Tallinna lasteaedadest ja koolidest. 14.-15. detsembril aga on jõulumaa avatud koos jõuluturuga peredele ja kõikidele huvilistele.

Vanamõisa proovib jõulunišis jõudu sel aastal küll alles esimest korda. Suvine suurüritus Vanamõisa käsitöölaat koos suvelõpupeoga on kasvanud kümne aastaga Harjumaa suurimaks, sama suudab Vanamõisa küla entusiastlik aktiiv ilmselt teha ka advendiaegse jõulumaaga. Eeldused on igatahes olemas, vabaõhukeskuse infrastruktuur erinevate hoonete ja katusealuste näol, laululava ja mänguväljaku toel, annab ilusatele ideedele kõvasti jumet juurde.

Detsembrikuu üheksa päeva kestel muutub Vanamõisa vabaõhukeskus tõeliseks talviseks imedeaiaks. Püsti pannakse mitu eripalgelist tegevuskoda, alustades kohast, kus jõuluhärra isiklikult tulijatele lugusid pajatab, põske paitab ja imedesse uskuma paneb, lõpetades sepikojaga, kus puhastverd sepp oma võimsaid tööriistu alasi kohal demonstreerib ja julgemad saavad ka ise sepahaamri kätte võtta. „Sinna vahele veel mootorijõul liikuv jõulurong, meisterdamise kojas saab kallitele oma kätega kingitusi valmistada. Loomulikult on ka iga päev temaatiline jõuluetendus ning 14. ja 15. detsembril vahvad esinejad jõululaval. Tallis on väljas valik kodumajapidamises leiduvatest loomadest, lehma saab elu suuruses näha, näppida lamba villast selga ja küülikute armsust imetleda. Ning kui kõht läheb tühjaks ootab jõuluehteis päkapikkude söögimajas võimalus kehakinnituseks“ toob jõulumaa peakorraldaja Katrin Krause näiteid, mis kõik Vanamõisas detsembrikuus juhtuma hakkab. Jõulumaad ehib suur ehteis kuusk ning kui lund on piisavalt saab ka kelgumäest alla lasta.

12.-13. ja 16.-20. detsembril on jõulumaa avatud gruppidele – olgu nad lasteaedadest või koolidest või kasutagu neid firmad oma inimeste lastepidudeks.

14.-15. detsembril on aga tegevus suunatud peredele, toimub käsitöö ja temaatilise toidukraamiga turg, kuhu tänaseks on registreerinud juba pea poolsada kauplejat ning jõulumaa kõik tegevuskojad on avatud, neisse saab sisse piiluda ja osa võtta. „Sel nädalavahetusel ootame jah peresid isekeskis või sõpruskondadega mõnusalt aega veetma, tegevused toimuvad jooksvalt, ei pea kusagile ette registreerima ega pikalt plaani pidama. Saab kulgeda omas rütmis, nii, kuis tuju ja tegutsemistempo lubavad,“ ütleb Krause.

Kui 14. ja 15.12 on perepilet 8 eurot ja ka grupitellimusel osalemine 8 eurot, siis rõõmustab Krause ka selle üle, et tänu Saue, Harku, Kiili ja Saku valdade toetusele saavad nende valdade ligi 1400 last jõulumaa kogemuse päris tasuta. Ühtekokku loodavad korraldajad jõulurõõmu pakkuda 6000-le inimesele.

Head Uudised GoodNews