1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Selleaastane Koosmeele auhind tunnustab Ukraina ja Eesti vahelist kultuurisilla ehitamist
Selleaastane Koosmeele auhind tunnustab Ukraina ja Eesti vahelist kultuurisilla ehitamist

Selleaastane Koosmeele auhind tunnustab Ukraina ja Eesti vahelist kultuurisilla ehitamist

19. aprillil andis Avatud Eesti Fond (AEF) üle järjekorras 26. Koosmeele auhinna, mille pälvis sel aastal tõlkija Katja Novak Ukraina ja Eesti vahelise kultuurisilla ehitamise eest.

Katja Novak (Kateryna Botnar) on alates 2019. aastast Tallinnas elav noor Ukraina luuletaja ja Eesti kirjanduse tõlkija. Novak on tõlkinud Ukraina keelde mitmete Eesti autorite, nagu Doris Kareva, Piret Raua, Kristiina Ehini ja Triinu Amburi loomingut. Lisaks juhib ta Ukraina Kultuurikeskuses kirjandusprojekte ning õpetab lapsi Ukraina laupäevakoolis “Labora”. Novak on Eestis ühiskonda integreerunud läbi Eesti kirjanduse ja kultuuri, omalt poolt on ta aidanud tuua Ukraina kirjandust ja hinge eestlastele lähemale. Vaatamata oma noorusele on Katja Novak jõudnud märkimisväärselt palju ära teha meie kahe rahva lähendamiseks ja üksteismõistmiseks, mis eriti oluline raskel sõjaajal.

AEF-i juhataja Mall Hellam märkis, et täna 33 aastaseks saav Avatud Eesti Fond on oma ajaloo jooksul teinud palju väga erinevat alates haridusuuendusest ja moodsast kunstist kuni kodanikuühiskonna ja e-riigi üleseshitamiseni. „Alates 1997. aastast fondi sünnipäeval väljaantaval Koosmeele auhinnal on meile suur sümboolne tähendus, sest kõik laureaadid jutustavad Eesti ühiskonnale tähtsate teemade lugu. Selle aasta märksõnadels “Ukraina” ja “kultuur ühendab”, rõhutas Hellam. AEFi nõukogu esinaine Kristi Raik märkis, et kandes suuri kannatusi võitleb Ukraina juba teist aastat iga päev Euroopa julgeoleku ja kõigi meie demokraatlike väärtuste eest. Ukrainlased väsivad, kuid võitlevad edasi, sest see on neile ainuke võimalus püsima jääda. „Ka meile, eestlastele, tikub sõjaväsimus ligi, kuid peame jätkama Ukraina toetamist, sest see on ka Eestile eluliselt tähtis,” lisas Raik.

Koosmeele auhinnaga kaasneb 1000-eurone tänusumma ning kunstnik Marje Üksise graafiline leht “Koosmeelesammas”. 

  • Üleeile oma sünnipäeva tähistav Avatud Eesti Fond lõi Koosmeele auhinna 1997. aastal eesmärgiga avaldada lugupidamist neile, kes on oma tegevusega aidanud kaasa avatud ühiskonna kujunemisele nii Eestis kui mujal; samuti Eestis elavate inimeste üksteisemõistmisele ja tuleviku-Eesti ülesehitamisele. Preemia saajate seas on aastate jooksul olnud näiteks ühiskonnategelane Lagle Parek, kultuuriväljaanne Müürileht, algatus Tagasi Kooli, Gruusias Gori linnas sõpruskooli aidanud Kolga Keskkool, mälu-uurija ja filmitegija Imbi Paju, hõimurahvastele pühendatud ERMi püsinäituse “Uurali kaja” koostajad, kirikuõpetaja Annika Laats, ühismälu väärtustav Eesti Memento Liit, globaalse eestluse häälekandja Estonian World, naistevastase vägivalla vastu võitlev ema-tütre tandem Flo Kasearu ja Margo Orupõld, ühisalgatus “Ukraina heaks” jpt. Lisainfot auhinna ajaloo ja varasemate laureaatide kohta leiab Avatud Eesti Fondi kodulehelt aadressil www.oef.org.ee/koosmeel

 

Head Uudised GoodNews