1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. September on Tallinnas keskkonnasõbraliku liikumise kuu
September on Tallinnas keskkonnasõbraliku liikumise kuu

September on Tallinnas keskkonnasõbraliku liikumise kuu

Juba 27. augustil algab Tallinnas järjekordne keskkonnasõbraliku liikumise kuu (KSLK), mis kestab septembri lõpuni. Kuu aja jooksul pakutakse linlastele rohkesti üritusi, mis kannavad keskkonnahoiu ning turvalise, keskkonnasõbraliku ja tervisliku liikumise ideed.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul on KSLK näol tegu keskkonnakampaaniaga, mida linn on korraldanud aastast 2012. „Enne seda, alates 2000. aastast toimus septembris palju erinevaid liikumise ja liiklusohutusega seotud üritusi. Lõpuks otsustati neile kõigile anda üks suund, mis rõhutaks keskkonnasõbralike liikumisviiside ja säästliku eluviisi tähtsust linna puhta keskkonna säilitamisel,“ rääkis Klandorf. „On hea meel tõdeda, et KSLK teavituskampaania on aidanud kaasa linlaste teadlikkuse suurenemisele süsihappegaasi emissiooni vabast liikumisest ja säästlikust eluviisist. Ka mitmete suurürituste korraldajad rakendavad üha enam loodussäästlike lahendusi.“

Tänavuse KSLK üritused on jagatud nelja teemaplokki, mis keskenduvad puhtamale Läänemerele, sõbralikele linnatänavatele, Euroopa liikuvusnädalale ja kogukonna linnale. Iga teemaplokk hõlmab paljusid ettevõtmisi, kuid igas plokis on ka üks peasündmus.

Teema „Merele avatud linn“ on tähelepanu keskmes 27. augustist 4. septembrini. Nädala peasündmuseks on Läänemere päev, mis toimub 27. augustil koostöös Helsingi linnaga. Kavas on seitse keskkonnasõbraliku liikumise üritust, muuhulgas saab tutvuda Euroopa Liidu rahastuse toel rajatud Mustjõe kaldakindlustusega, mis vähendab ohtlike ainete väljalaset merre ja panustab Kopli lahe veekvaliteedi parendamisse.

Teema „Sõbralikud linnatänavad“ kestab 5.–15. septembrini, selle tähtsündmuseks on Uue Maailma tänavafestival 5.–6. septembril. Tänavafestivali kavas on mitmeid keskkonnaalaseid tegevusi, näiteks rakendatakse panditopsi süsteemi ja kutsutakse külastajaid tulema üritusele oma tassiga. Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti toel esineb festivalil teadusteater ning meisterdatakse seemnepomme. Tänavad on neil päevadel vaid jalakäijate päralt.

16.–22. septembrini toimuvad Euroopa liikuvusnädala „Zero-emission mobility for all“ ehk „Emissioonivaba liikuvus kõigile“ sündmused. Nädala keskmes on Tallinna autovaba päev, mille kavas on rikkalikult tegevusi igas eas inimestele. Korraldatakse jalgsi- ja jalgrattamatkasid ning orienteerumisvõistlus ühistranspordiga, esinevad sportlased ja ekstreemspordi harrastajad jne. Teavitustelkides jagavad infot Politsei- ja Piirivalveameti, Maanteeameti ja Eesti Pandipakendi meeskonnad.

Kogukonna linn on sündmuste teljeks 23.–30. septembril, siis avaneb linnaelanikele võimalus külastada kogukonnaaedasid.

Tallinn kandideerib Euroopa Roheliseks Pealinnaks 2022 ning on valitud nelja finalisti hulka. Keskkonnasõbraliku liikumise kuu ideed ja sündmused toetavad linna igati ka sellel teekonnal. KSLK kavas on kokku üle kuuekümne sündmuse kogu linnas, millega saab tutvuda veebilehel tallinn.ee/liikumiskuu. Koroonaohuga arvestades jälgivad ürituste korraldajad Terviseameti juhiseid ja tagavad maksimaalselt inimeste ohutust.

Head Uudised GoodNews