1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Seto Folk pääses Euroopa parimate festivalide sekka
Seto Folk pääses Euroopa parimate festivalide sekka

Seto Folk pääses Euroopa parimate festivalide sekka

Seto folk

Värskas 26.-28. juunini toimuv festival Seto Folk pääses Euroopa innovaatilisemate festivalide sekka ning sellele on omistatud kvaliteedimärk EFFE (Euroopa festivalidele, festivalid Euroopale). Tegu on Euroopa Komisjoni projektiga, mille eesmärgiks on ühendada festivale, mis on rahvusvahelise potentsiaaliga, pühendunud erinevate kunstide edendamisele ja oma kogukonna arendamisele.

„See on tõeliselt hea uudis, et Seto Folk lisatakse Euroopas laialdaselt levitatavasse festivalide kataloogi. See lisab meile rahvusvahelist usaldusväärsust ja toob tuntust ka Euroopas laiemalt,“ sõnas festivali peakorraldaja Maris Andreller.

Seto Folk on festival, kus elamused sünnivad muusika ja looduse koosmõjust. Põnevad kontserdipaigad (hommiku- ja öökontserdid lodjal, järve ääres, talumuuseumi arhailises rehetoas jne) loovad õhkkonna, mis laseb muusikal kuulajaid tõeliselt kõnetada. Seto Folgi põnev matkaprogramm viib külastajad Setomaa metsadesse, kus RMK matkajuhid aitavad üles leida need erilised kohad, mis üksi avastades jääksid leidmata. Peresõbralikud lastealad teevad pisiperega festivali külastamise tõeliselt mugavaks. Laadaplatsil müüvad meistrid kohalikku käsitööd, maitsta saab ehedat seto toitu ja koduõlut ning kogeda tõelist seto külalislahkust.

Sel aastal on Seto Folgi peaesinejateks Setomaa uhkus Zetod, krussiskeelne Curly Strings ja Virumaa vägevaim viiuldaja Maarja Nuut. Festivali teema „Näitame keelt!“ võtab fookusesse soome-ugri rahvaste pärimusmuusika ning esinejate hulgast võib leida veel Udmurdi folk-rokkansambli Silent Woo Goore, udmurdi etnoprojekti AR-GOD, Võromaa juurtega Mari Kalkuni ja mitmeid kohalikke seto pärimusmuusikuid.

Kvaliteedimärk „EFFE Festival Label“ antakse välja innovaatilistele festivalidele, tunnustamaks rahvusvaheliselt nende tööd. Väljavalitud festivalid lisatakse kataloogi, mis on laialdaselt kättesaadav üle Euroopa nii füüsilisel kui digitaalsel kujul. Festivale esitletakse seal kui oma valdkonna edumeelsemaid Euroopas, väljapaistva kunstilise kvaliteediga ning kogukondlikult määrava tähtsusega sündmusi. Lisaks kuuluvad väljavalitud festivalid ühte suurimasse žanriülesesse rahvusvahelisesse kultuurifestivalide võrgustikku.

„Festivalid on väga olulised Eestile nii regionaalse arengu seisukohalt kui kultuurimaastiku mitmekesisuse ja tuntuse kandjatena,” ütles Kultuuriministeeriumi kunstide asekantsler Hillar Sein oma tervituses Euroopa kvaliteedimärgise pälvinud festivalide esindajatele. “Festivalid muudavad Eesti atraktiivseks reisisihtkohaks ning hoiavad meid rahvusvahelisel kultuurikaardil. Just rahvusvaheline olemus muudab festivalid üheks tugevaimaks valdkonna arengut tagavaks lüliks.”

2016. aasta lõpuni kehtiv kvaliteedimärgis omistati lisaks Seto Folgile teiste hulgas veel näiteks ka Viljandi pärimusmuusika festivalile, Arvamusfestivalile ja Pimedate Ööde Filmifestivalile.

Head Uudised GoodNews