1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. SINDI VÖÖ I Selgus Sindi keskväljaku arhitektuurivõistluse võitja
SINDI VÖÖ I Selgus Sindi keskväljaku arhitektuurivõistluse võitja

SINDI VÖÖ I Selgus Sindi keskväljaku arhitektuurivõistluse võitja

Sindi linnakeskuse parima arhitektuurilise ideelahenduse võistluse esimese preemia pälvis võistlustöö „Sindi vöö“, mille autoriteks on Liis Uustal, Egon Metusala, Mariliis Kundla ja Mihkel Pajuste arhitektuuribüroost MA.

Võidutöö autorid loovad kavandis nn vöö, mis tõmbab linna keskelt kokku ja ühendab ajaloolised sõlmpunktid ja uued avalikud tegevusruumid. „Oluliseks elemendiks on siin valgustite ümbermõtestamine ja seeläbi kohale iseloomulike ruumiliste olukordade loomine. Kogu võistlusala läbiv valgussiin seob erinevad ruumiolukorrad üheks tervikuks, uus tekkiv väljakuruum ei ole üle kujundatud ja loob võimalusi väga erinevateks tegevusteks,“ kommenteeris arhitektuuriprogrammi „Hea avalik ruum“ eestvedaja Kalle Vellevoog.

Žürii hinnangul on tegu tugeva ideega, tänava- ja väljakualad on lahendatud põhjalikult. Sindi vöö ehk valgussiin, millega erinevad osad tervikuks seotakse, on kerge, postid pole liiga massiivsed. Valgussiini saab kasutada ka näituste ülesriputamiseks. Keskväljakul moodustab vöö ulja ringi või sõlme, mis on kogu oma teekonna ulatuses täis nüansse. Pikk tänavaala on liigendatud nn tegevuspesades pinkide, laudade, varjualustega. Keskväljakul on hubasus lahendatud kaasaegselt ja teatraalselt: tribüünidelt saab jälgida, mis ümberringi toimub.

„Lahendus tervikuna on kerge, ökonoomne, loodud on tugev võrgustik, mida edasi arendada,“ lisas Vellevoog. „Kuna žüriil tekkis võidutööle siiski ka mõningaid täiendavaid ettepanekuid, selgub Sindi uue linnakeskuse lõplik ilme tihedas koostöös võitjaga edasise projekteerimise käigus.“

Sindi võistlusala teljeks on Jaama tänav endise raudteejaama peahoone ja Pärnu mnt vahel, Jaama tänava pikendus mööda Kalamaja teed Pärnu jõeni ja Coopi kauplusehoone ümbruse kinnistud. Kontaktalasse jäävad osaliselt Kirikupark, Lastepark ja hoonete-esised alad Jaama, Raudtee, Ringi ja Kooli tänavate ning Pärnu maantee ääres. Võistlusala pindala on ligi 27 000 m2.

Tori vallavanem ja žürii liige Lauri Luur sõnas, et Sindi linnakeskuse ümberehituse eesmärgiks on ruumi muutmine praegusest lahendusest inimsõbralikumaks ja mitmekesisemaks, tänapäevaseks, esinduslikuks ja ajaloolist pärandit rõhutavaks avalikuks ruumiks.

„Sindi keskuse kaasajastamine peaks andma impulsi kohaliku ettevõtluse ja kultuuri arenguks. Uus linnasüda pakkugu meeldivat ja turvalist olemist ning tegevusvõimalusi igas vanuses inimesele igal aastaajal. Paraku puudub hetkel linnal korralik keskus, mis oleks esinduslik ja näitaks ajaloolise vabrikulinna mitmekülgsust. Soovimegi seda tühimikku täita ja anda Sindile linnaväärilise keskuse,“ lisas Luur.

Võistluse auhinnafond moodustas 20 000 eurot. Seda rahastab Tori vallavalitsus. I koha preemia 8000 eurot pälvis „Sindi vöö“. II koha preemia 6000 eurot läks ideekavandile „Kõik on sillas“ arhitektuuribüroodelt Karisma Arhitektid ja Nu Arhitektuur (autorid Diana Taalfeld, Kai Süda, Risto Parve ja Heldi Jürisoo) ja III koha preemia 4000 eurot ideekavandile „Diagonaal“ arhitektuuribüroolt KA Arhitektid (autor Erkki Annama). Lisaks otsustas žürii tunnustada 2000-eurose ergutuspreemiaga võistlustööd „Kirsipuna“ arhitektuuribüroolt Punktiir (autorid Eve Komp, Malle Jürgenson, Liina-Liis Pihu, Grete Veskiväli ja Kristi Tuurmann).

Võistlust korraldati EV 100 jätkuprogrammi „Hea avalik ruum“ raames, mida 2020. aastal rahastasid rahandusministeerium, kultuuriministeerium ja kohalikud omavalitsused. Programmi viib ellu Eesti Arhitektide Liit koostöös kohalike omavalitsustega.

„Hea avalik ruum“ oli kingitus Eestile 100. aastapäeva puhul, kui korraldati 15 linnakeskuse ja -väljaku arhitektuurivõistlus. Kuna huvi ja soov oma linnakeskused korda teha oli aga palju rohkematel omavalitsustel, kui esimesse etappi mahtusid, algas 2019. aastal jätkuprogramm. 2020. aastal viidi jätkuprogrammi raames läbi neli arhitektuurivõistlust Jõgeva, Sindi, Kunda ja Kiviõli keskusalade uuendamiseks. Programm jätkub ka 2021. aastal.

Seni on “Hea avaliku ruumiga” läbi viidud arhitektuurivõistlused 20 linnas, millest üheksa linna rekonstrueeritud südamed on juba valminud: Tõrva, Põlva, Valga, Võru, Rapla, Rakvere, Elva, Kuressaare ja Kärdla. Sellel aastal valmib ka Viljandi uuendatud keskväljak.

Head Uudised GoodNews