1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Sirje Karis vaimse tervise konverentsil: kriisidel on pikk vari
Sirje Karis vaimse tervise konverentsil: kriisidel on pikk vari

Sirje Karis vaimse tervise konverentsil: kriisidel on pikk vari

Riigipea abikaasa Sirje Karis juhtis kriisides kannatajate abistamisele pühendatud konverentsil osalejaid tervitades tähelepanu vaimse tervise murede teadvustamise tähtsusele. “Oluline on olnud teadvustada, mis on kaalul,” ütles Sirje Karis. “Oleme tänuväärselt palju hakanud kõnelema vaimse tervise probleemide riskiteguritest, põhjustest ja laiast levikust, samuti viisidest, kuidas saame kõigi vaimset ja sotsiaalset heaolu ning inimväärikust toetada.”

Sirje Karis märkis, et pandeemia ja sõda Ukrainas äratasid meid üles ja sundisid paljusid meist märkama seda, mida eksperdid olid juba mõnda aega püüdnud rääkida – kui haavatavad me tegelikult oleme. “Kriisidel on pikk vari. Küllap teame kõik oma suguvõsa lugudest, oleme näinud filmidest ja lugenud kirjandusest, kuidas mineviku varjud võivad inimesi kummitada ja nende elusid määndada. Haavad, mille on löönud sõda või muu katastroof, tuikavad valusasti ka veel siis, kui pealtnäha tundub elu jälle joones olevat. Tuikavad ja kummitavad siis, kui nende ravimisega pole tegeletud,” kõneles ta.

Sirje Karise sõnul tuleb otsida viise, kuidas kriiside keskel inimeste vaimset ja sotsiaalset heaolu toetada nii, et nende tulevik oleks varjudeta. “Meie maailm lihtsalt on praegu selline – liigestest lahti, nagu ütleks Hamlet. Peame eeldama, et surve elanike vaimsele ja sotsiaalsele heaolule ei kao. See tähendab, et peame ühiskonnana pühenduma sellele, kuidas muutuda vaimselt vastupidavamaks ning sellele, kuidas tagada kriiside ajal parim ja tõhusaim abi neile, kes seda vajavad,” rääkis Sirje Karis. “Just ühine tegutsemine on see, mis aitab meid kriisidest üle.”

Riigipea abikaasa märkis, et vaimset ja sotsiaalset heaolu peab toetama kogu ühiskonnakorraldus. “Mida iganes teeme ja otsustame, mis tahes valdkonnas, peaksime eelkõige silmas pidama inimeste heaolu ja inimväärikust ning kaaluma otsuste mõju inimeste vaimsele tervisele. Vaimse tervise teemadega tegelemine näitab meie ühiskonna tugevust, mitte nõrkust. Sest vaid see on tee toime tulevate ja kriisidele vastu pidavate kogukondadeni,” ütles Sirje Karis.

Konverentsi “Vaimse tervise ja psühhosotsiaalne tugi kriisides” korraldas Sotsiaalministeeriumi Vaimse tervise osakond koostöös ÜRO organisatsioonidega (WHO, IOM, UNHCR).

Head Uudised GoodNews