1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Siseministeerium kutsub üles esitama kandidaate kodanikupäeva aumärgile
Siseministeerium kutsub üles esitama kandidaate kodanikupäeva aumärgile

Siseministeerium kutsub üles esitama kandidaate kodanikupäeva aumärgile

Siseministeerium kutsub üles esitama kandidaate kodanikupäeva aumärgile ja aasta kodaniku aunimetusele.

Kodanikupäeva aumärkidega tunnustame neid meie seast, kelle teod ühendavad kogukondi, loovad turvatunnet või aitavad lahendada olulist probleemi. „Need inimesed on aidanud lahendada probleeme, mida nad enda ümber märkavad, ja tuua välja ühiskonna valukohad. Täname neid tähelepanelikke ja hakkajaid inimesi kodanikupäeval, sest just nemad muudavad elu oma kogukonnas ja seeläbi kogu Eestis veel paremaks,“ ütles siseminister Kristian Jaani. 

„Soov muuta oma kogukonna, miks mitte ka kogu Eesti elu paremaks, targemaks ja turvalisemaks on nende inimeste tõukavaks jõuks,“ iseloomustab Jaani varasemate aastate aumärgisaajaid. „Ei saa unustada, et vabatahtlike algatuste ja vabatahtlike inimeste töö abil saavutatakse suur osa meid ümbritsevast turvatundest.“

Aumärk võidakse anda kodanikukohuse silmapaistvalt hea täitmise eest kodanikuhariduse edendamise, vastutustundliku ühiskonnaellu panustamise või kodanikuteadvuse suurendamise eest ühiskonnas. Aumärk antakse kuni 15 (viieteistkümnele) Eesti kodanikule igal aastal seoses Eesti kodanike dokumenteerimise aastapäevaga 26. novembril.

Sel aastal annab siseministeerium lisaks välja ka aasta kodaniku aumärgi. Eelmisel aastal sai selle Arkadi Popov panuse eest koroonakriisiga võitlemisse ja inimestele rahustavate selgituste jagamise eest. Varasematel aastatel andis aasta kodaniku aumärki välja kultuuriministeeriumi.

Kodanikupäeva aumärgi kandidaate saavad esitada nii üksikisikud kui ka organisatsioonid veebivormi kaudu. Esitamise tähtaeg on 8. november. Ettepaneku tegemisel tuleb kirjeldada kandidaadi panust kohalikul või ühiskondlikul tasandil. Kõik ettepanekud vaatab läbi siseministeeriumi juurde loodud komisjon, kuhu kuuluvad riigiasutuste ja kodanikuühenduste esindajad. Selleks, et komisjon saaks teha kaalutletud otsuse, on oluline lisada ettepanekule põhjalik põhjendus.

Kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku tiitli pälvinud inimesed on oodatud pidulikule kodanikupäeva tänutseremooniale 26. novembril Tallinnas.

Head Uudised GoodNews