1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Siseminister: Eestis on praegu iga päev elupäästev operatsioon käimas
Siseminister: Eestis on praegu iga päev elupäästev operatsioon käimas

Siseminister: Eestis on praegu iga päev elupäästev operatsioon käimas

Siseminister Kristian Jaani, häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) kriisistaabi juht Vallo Koppel selgitasid pressikonverentsil COVID-19 järelevalve olukorda.

„Meil lisandub iga päev haiglaravile 80-100 inimest ja olukord on väga kriitiline. Nii tervishoiusüsteem ja siseministeeriumi valitsemisala kui ka iga Eesti inimene tegeleb täna elude päästmisega. Nii seda võtta tulebki – meil on Eestis iga päev elupäästev operatsioon käimas,“ ütles siseminister. Tema sõnul on iga inimene, kes piiranguid järgib ja iga lisanduv vaktsineeritu osa elupäästvast operatsioonist, sest tänu sellele takistame ühiselt viiruse levikut ning säästame raskeid haigestumisi ja surmajuhtumeid.

Vallo Koppeli sõnul annab politsei panuse järelevalvesse suurimal võimalikul määral. „2021. aastal on politseinikud vestelnud viirusega seotud piirangute teemal ligi 28 000 inimesega ja jaganud välja 35 794 maski neile, kel seda kaasas pole olnud. Meie kogemus näitab, et valdavalt Eesti inimesed mõistavad piirangute vajadust ja need, kel pole oma maski kaasas, on selle pigem unustanud või arvavad, et mis see üks minut korraks bensiinijaama minekut ikka teeb. Siis olemegi selgitanud, et ka hetkeks poodi minnes tuleb mask ette panna,“ rääkis Vallo Koppel.

Märtsis on politsei käinud ligi 5800 kohas, sealhulgas näiteks 3800 korral kauplustes, üle 850 korra ühissõidukeis ja üle 300 korra erinevates meelelahutusasutustes. „Märtsi esimesed nädalad näitavad, et hinnanguliselt 95% inimestest täidab valitsuse kehtestatud piiranguid eeskujulikult. Vaid 39 juhul ei peetud siseruumis kinni hajutatuse nõudest ja eneseisolatsiooninõude rikkumisi avastasime 11 juhul,“ selgitas PPA kriisijuht, lisades: „See kriis on hoolivuse kriis. Igaüks, kes piiranguid järgib, on eeskujuks ja Eestile tervikuna suureks abiks.“

Märtsis on PPA planeerinud COVID-19 järelevalveks panustada 22 300 töötundi ja lisada keskmiselt 31 COVID-19 patrulli. Vajadusel on võimekus lisada kuni 50 lisapatrulli.

Kätlin Alvela sõnul täitub 16. märtsil riigiinfotelefoni 1247 kasutusele võtmisest aasta. „11. märtsi seisuga on sellele helistatud 175 108 korda. 1247 on kujunenud hädaabinumbri 112 kõrval teiseks oluliseks teenuseks, mida inimesed riigilt vajavad ja ootavad. See aitab meil hoida hädaabinumbriliinid vabad neile, kelle elu, vara või tervis on ohus ja anda ametlikku kinnitatud infot inimestele, kuidas jätkuvas tervisekriisis õigesti toimida,“ märkis Alvela.

Tema sõnul on praegu enim 1247 helistajate küsimusi seotud vaktsineerimisega, kuid endiselt küsitakse palju lähikontaktsena käitumise kohta. „Samas on tulnud juurde küsimused, kuidas piirangutest mööda hiilida. Selgitame siis alati, et mööda hiilimine ei aita – vaja on piiranguid järgida, et ühiselt sellest haigusest võitu saada,“ rääkis häirekeskuse peadirektor. „Julgustan kõiki meile helistama, kui teil vähegi abi vaja on. Välja anname vaid kinnitatud infot. Kui me vastust ei tea, siis uurime välja.“

Siseministri sõnul kiitis valitsus sel nädalal heaks nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse eelnõu, mille kohaselt saab PPA juurde ühe tööriista järelevalve tegemisel: „Kui riigikogu selle eelnõu heaks kiidab, saab politsei, kui ta on läbi terviseameti kaasatud COVID-19 järelevalve tegevustesse, viia läbi ka väärteomenetlust. See on kindlasti vajalik tööriist, mida politsei saab kasutada. Rõhutan, et eesmärk ei ole trahvimine – kõige suurem mõjutusvahend peab olema siiski sõnajõud ja veenmine ning muidugi ka sotsiaalne kontroll kaaskodanikelt.“

Head Uudised GoodNews