1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Siseminister Kristian Jaani: meil on Leedu ja Lätiga ühine nägemus piiritaristu rajamise rahastamise osas
Siseminister Kristian Jaani: meil on Leedu ja Lätiga ühine nägemus piiritaristu rajamise rahastamise osas

Siseminister Kristian Jaani: meil on Leedu ja Lätiga ühine nägemus piiritaristu rajamise rahastamise osas

Täna, 13. augustil toimus Kristian Jaanil videokohtumine Leedu ja Läti siseministritega. Kohtumisel keskenduti Valgevene poolt organiseeritava migratsioonisurvega võitlemisele.

„Olen olnud Läti siseministri Marija Golubevaga ja Leedu siseministri Agnė Bilotaitėga migratsioonisurve taustal pidevas kahepoolses suhtluses. Kuna kiire infovahetus ja üksteise kursis hoidmine on praeguses olukorras väga tähtis, algatasin ka iganädalased kolmepoolsed kohtumised Balti riikide siseministrite vahel,“ märkis Kristian Jaani. Ta lisas, et Valgevenest alguse saanud migratsioonisurve puhul ei ole tegemist mitte pagulaskriisiga, vaid riiklikult organiseeritud illegaalse migratsiooniga.

Jaani sõnul on Balti riikide siseministrid ühisel arusaamisel, et Euroopa Liidu välispiiri piiritaristu väljaehitamisel on vajalik ka Euroopa Liidu poolne rahastus. „Praegu ei luba reeglid rahastada Euroopa Liidu vahenditest piirile füüsiliste tõkete ehitamist. Maismaapiiri valvamiseks on võimalik rahastada vaid seiretehnikat. Me valvame ja kaitseme Schengeni ala ning Euroopa Liidu välispiiri. On oluline, et piiritaristud saaksid erinevates liikmesriikides võimalikult tõhusalt rajatud. Arutasime täna Läti ja Leedu siseministriga, et Euroopa Liidu rahastusreegleid on vaja muuta, et toetada Euroopa Liidu piiririike ühise välispiiri kaitsmiseks vajaliku piiritaristu väljaehitamise rahastamisel,“ märkis Jaani.

Arutati ka ühiseid ennetustegevusi migratsioonisurvega võitlemisel. Lähiajal saadab Politsei- ja Piirivalveamet Lätti politseiüksuse, kes osaleb Läti korraldataval ühisõppusel. Eelmine ühine õppus lätlastega toimus juulis.

„Lisaks juba varem Leetu saadetud abile oleme valmis Eesti poolt saatma Leetu appi saata tagasisaatmiste valdkonna nõustaja,“ märkis siseminister Jaani. Täpne vajadus selles osas on selgitamisel.

Praegu on Leedus teine rotatsioon 10-liikmelisest politseiüksusest ESTPOL5. Samuti toetab Eesti Leedut ka Euroopa piiri- ja rannikuvalve ameti FRONTEX kaudu nii tehnika kui ka ekspertidega. Leedus on  oktoobri lõpuni koha peal kaks rohelise piiri eksperti Eesti kaitsetööstusettevõtte Defendec mobiilsete jälgimiskaameratega ja üks pressiametnik.

Päästeamet on saatnud Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismi kaudu Leetu 10 telki koos sisustusega ning lisaks patju, tekke ja madratseid. Leedu abistamist rahastab Välisministeerium. Lisaks on kaitsevägi andnud Leedule 100 km tõkestustraati ja mehitamata lennuvahendeid.

Eesti, Läti ja Leedu siseministrid kohtuvad uuesti järgmisel kolmapäeval, 18. augustil, kui toimub Euroopa Liidu siseministrite kohtumine.

Head Uudised GoodNews