1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Siseminister maskikandmisest kaubanduskeskustes: viiruse seljatamiseks on vaja meie kõigi koostööd
Siseminister maskikandmisest kaubanduskeskustes: viiruse seljatamiseks on vaja meie kõigi koostööd

Siseminister maskikandmisest kaubanduskeskustes: viiruse seljatamiseks on vaja meie kõigi koostööd

Siseminister Kristian Jaani tunnustab kõiki kaubanduskeskuseid, kelle sisekorraeeskirjadesse on enda ja teiste turvalisuse nimel viidud sisse kohustus kanda maski ja hoida distantsi.

„Paljud kaubanduskeskused on astunud tänuväärse sammu ja lisanud oma sisekorraeeskirjadesse kohustuse kanda maski ja hoida distantsi. Need on vajalikud käitumisnormid, mille täitmist on võimalik vastavate sisekorrareeglitega keskustes turvatöötajatel kontrollida,“ märkis siseminister. Tema sõnul on eraettevõtjatel täielik õigus kehtestada oma territooriumil enda ja teiste turvalisuse tagamiseks vajalikke käitumisnorme. Kui kehtestatud reegleid ei järgita, on kaubanduskeskuse turvatöötajatel õigus reeglite rikkujate liikumist keskuses piirata.

„Meenutan kõikidele Eesti inimestele – kaubanduskeskuses ja ka mujal siseruumides on maski kandmine juba alates novembrist kohustuslik. Suur tänu kõikidele neile, kes seda vajadust mõistavad, kannavad maski ning hoiavad distantsi. Selleks, et viirus seljatada, on vaja meie kõigi koostööd ning parim moodus on järgida kehtestatud reegleid,“ sõnas minister.

Siseminister meenutas, et kui reeglitest kinni ei peeta, tuleb sellest teada anda kaubanduskeskuse omanikule või turvatöötajatele. „Neil on õigus reegleid rikkuvad inimesed keskusest välja saata. Vajadusel on turvatöötajatel võimalik kaasata ka politsei,“ märkis Kristian Jaani.

Stockmanni direktor: Stockmanni külastades on maski kandmine kohustuslik

Stockmann kutsub üles kõiki oma kliente täitma COVID-19 viiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud riiklikke nõudeid, kandma kaupluses maski ja hoidma teiste külastajatega distantsi. Eesti Kaupmeeste Liidu liikmena rakendab kaubamaja vabatahtlikult eneseregulatsioonina piiranguid ja meetmeid, et tõkestada koroonaviiruse levikut kaubanduspindadel. Eelnevast tulenevalt peavad eranditult kõik Stockmannis viibijad kandma näomaski.

„Teeme väga palju, et tagada klientidele ohutu ostlemine ja seeläbi aidata kaasa kaubanduse avatuks jäämisele. Alates 27. veebruarist kehtestasime sisekorraeeskirjades nõude, et ilma maskita kliente me majja lubada ega teenindada ei saa,“ kinnitas Stockmanni kaubamaja direktor Marge Türner. Ta lisas, et juba paari esimese päevaga on näha olukorra paranemist ja kliendid üldiselt aktsepteerivad reeglit.

„Juhul kui näomaski ei ole võimalik kanda tervisest tulenevatel põhjustel, tuleb asendada mask salli või muu sobiliku nina ja suud katva esemega. Kui unustasite maski koju, palume pöörduda sissepääsu ees olevate turvameeskonna liikmete poole, et endale tasuta mask küsida,“ julgustas Türner.

“Palkasime täiendavad turvatöötajad kontrollima maskikandmise kohustuse täitmist ja juhtima külastajate tähelepanu sellele nõudele. Ka meie klienditeenindajate ülesanne on sisenevatele klientidele maskikandmise reeglit meelde tuletada. Sulgesime Stockmanni üldkasutatavatel pindadel wifi-võrgu ja teeme endast oleneva, et kaubanduspinnal ei toimuks ajaveetmist. Loobume üldkasutatavatel pindadel aktiivmüügist, degusteerimiste korraldamistest ning inimesi poodlema kutsuvatest suuremahulistest allahindluskampaaniatest füüsilises kaubamajas,” ütles Türner.

Stockmann kinnitab, et suured kaubanduskeskused on ühed paremini ventileeritud ruumid Eestis. Iga külastaja kohta on põrandapinda 25-50 ruutmeetrit ka tipptunni ajal. Viimase aasta jooksul ei ole teadaolevalt kaubandusettevõtetes tekkinud tõsiseid koroonakoldeid ning poodide töötajad on töökohal nakatunud vähe. See on tõend ruumide heast ventileeritusest ja tihendatud pindade puhastuse toimivusest.

“Mõistes kaubandussektori rolli ja vastutust aidata kaasa sellele, et meie kliendid ja töötajad täidaksid riiklikke nõudeid, kannaksid maski ja hoiaksid distantsi, oleme kehtestanud sisekorraeeskirjaga maski kandmise kohustuse kõikidele majas viibijatele. Kutsume üles kliente mõistvale suhtumisele ja koostööle, kui turvatöötaja või klienditeenindaja palub mask ette panna ning hoida distantsi,” sõnas Türner.

„Olukord on kriitiline ja piirangute järgimise tagamiseks ei piisa vaid riigi ressursist. Kui nakatumisnäitajad ei vähene, ootab kaubandust tõenäoliselt laialdasem sulgemine, kui see toimus kevadel. Pingutame omalt poolt veelgi, et saaksime jätkata inimeste varustamist vajalike toodete ja teenustega.“ rõhutab Türner.

Järve Keskuse tegevjuht: meil tunneb iga ostja end turvaliselt

Järve Keskus on kasutusele võtnud kõik meetmed, mis aitavad viirusolukorras igaühel turvaliselt ja kaitstuna oma sisseostud sooritada.

„Oleme kahekordistanud turvameeste arvu, kes jälgivad maskikandmise kohustust ja jagavad tasuta maske vajadusel neile, kel seda pole,“ kommenteeris Järve Keskuse tegevjuht Rome Arumaa. „Oleme näinud, et maski vajab umbes kümme protsenti külastajatest, kes selle ka kenasti kasutusele võtavad. Tunneme enda nn kasvatuslikul tegevusel väga suurt rolli, et maskikandmise harjumus kõigis kiiresti ja küsimusteta juurduks.“

Maskikandmise kohustust kontrollitakse Järve Keskuse kõikide kaupluste ustel või kassade juures ning tuletatakse maskikandmist meelde, kellele vaja. Samuti jälgivad lisaks turvameestele kaks videooperaatorit keskuses toimuvat, et hoones ei toimuks inimeste võimalikke kogunemisi. Kõik puhkealad ja laste mänguväljakud on suletud külastajate maksimaalse ohutuse tagamiseks.

Järve Keskuse kodu- ja sisustuskauplused on avatud 11 tundi (kl 10.00-21.00), keskuses asuv toidukauplus on avatud kl 8-23, seega leiab igaüks endale sobiva aja keskuse külastamiseks. Järve Keskuses on 35 200 ruutmeetrit – piisavalt palju, et ka kellaajal, kui liiklus on kõige tihedam, saaksid külastajad olla hajutatult. Kui arvestada 50% täituvuse nõuet, siis saab keskuses olla korraga umbes 4500 külastajat. “Täna ei ole meil olnud hetki, kus oleksime ülempiiri lähedal. Seda ei ole juhtunud ka suuremate kampaaniate ajal,“ märkis Arumaa.

Keskuse kõik kauplused järgivad 50% täituvuse nõuet, töötajad on kandnud maski kogu koroonakriisiperioodi. Meeldetuletavat infot kajastatakse nii ekraanidel, siseraadios kui ka keskuse enda meediakanalites. Iga kaupluse sissepääsu juurde ning üldaladele on täiendavalt paigaldatud desojaamad.

Järve Keskuse kauplustel on küll ka e-poed, kuid kohapeal ostlemise vajadus ei ole kuhugi kadunud, sest paljudel klientidel puudub oskus või võimalus e-poodide kasutamiseks.

Eestis kehtib avalikes siseruumides maskikandmise või nina ja suu katmise kohustus. Avalik siseruum on avalikuks kasutamiseks mõeldud ruum, kus liigub palju inimesi, kes üksteisega igapäevaselt kokku ei puutu. Maski ei pea kandma või nina ja suud katma alla 12-aastased lapsed ja inimesed, kelle tervis seda ei võimalda. Rohkem infot maskikandmise kohta saab Terviseameti kodulehelt.

Head Uudised GoodNews