1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Sõltumatu Tantsu Lava kevadprogrammi kuulub diskotantsulavastus
Sõltumatu Tantsu Lava kevadprogrammi kuulub diskotantsulavastus

Sõltumatu Tantsu Lava kevadprogrammi kuulub diskotantsulavastus

Sõltumatu Tantsu Lava kevadhooajaprogramm toob lavale erinevate tantsu- ja liikumisstiilidega tegelevad etendajad. Laval näeb nii diskotantsijaid, postitantsijaid, balleti- ja flamenkotantsijaid kui ka kaasaegseid liikujaid. Lavastustes kasutatavad liikumiskultuurid kannavad nii ühiskondlikke kui poliitilisi sõnumeid, millele STL tähelepanu soovib osutada.

Hooaja avab detsembris esietenduma pidanud, kuid leviva viiruse tõttu mitmeid kordi edasi lükkunud alternatiivmuusikal „Veenus.me“, mille keskseks teemaks on queer– ja klubikultuur pandeemiajärgses maailmas. Lavastuses saavad kokku Eesti andekad ja väga erinevate taustadega LGBTQI+ noored. Laval saab näha nii klassikalist kui kaasaegset tantsu, eksootilist postitantsu, vogue’ingut, elemente drag– ja performance-kunstist ja ka muusikuid. Rene Kösteri ja Carmel Kösteri lavastus esietendub 15. veebruaril. Etendajad-tantsijad on Diana Harten, Elina Masing, Jaan Männima, Edgar Rahhimov ja Rene Köster. Lavastuse kunstnik on Marta Vaarik, valguskunstnik ja tehnilised lahendused Mikk-Mait Kivi, muusikaline kujundaja Rene Köster, dramaturgiline konsultant Heinrich Sepp, külalisena teeb kaasa Yasmyn.

25. ja 26. märtsil etendub soome-taani koreograaf Taneli Törmä kaasaegne diskotantsulavastus „Open Your Heart“ (pildil), milles otsitakse diskotantsu esteetika kaudu täiskasvanutes kadunud tantsurõõmu, küsides, millal me viimati tõeliselt tantsisime ning kas tantsimine pakub meile naudingut.

Laval on koreograaf Taneli Törmä ise ja taani tantsija Camilla Brogaard, lisaks 7-10 kohalikku noort tantsijat. Törmät huvitab, kuidas koos kohalike noortega tänapäevast diskotantsu esteetikat ja tuuma kohandada kogukondlikku situatsiooni, mille eesmärgiks ei oleks enam esinemine ega võistlemine, vaid tantsivate inimeste koos olemine ja sellest naudingu saamine.

23. aprillil esietendub Telliskivi Rohelises saalis Keithy Kuuspu „Läbi kukkumine“. Lavastuses testitakse vaimse ja füüsilise vastupidavuse erinevaid staadiume ning väärtustatakse ebaõnnestumist ja selle võimalikke/mitmeid eri definitsioone.

Hapra kipsi ja jõuliste metallstruktuuride maastikust ümbritsetud viis õrna keha esitavad liikumiste kordusi, mis asetsevad kuskil funktsionaalsuse ja tarbetuse piirimail. Etendajad asetavad ja sobitavad end konstruktsioonidesse, mis viitavad kohati absurdsele jõusaalile või ehk hoopis kolossaalsele mänguväljakule. Nad otsivad pidevalt hetki enne kurnatust ja õnnestumist ning panevad proovile ülima eesmärgini jõudmise võimalikkuse. Koreograaf Keithy Kuuspu, etendajad Liisa Saaremäel, Martina Georgina, Agnes Ihoma, Anumai Raska, Arolin Raudva, dramaturg Laura Cemin, kunstnik Tõnu Narro, helikunstnik Mihkel Maripuu, valguskunstnik Mikk-Mait Kivi.

Keithy Kuuspu on noor etendus- ja tantsukunstnik Tallinnast. Ta on lõpetanud Tallinna Ülikooli Balti filmi-, meedia-, kunstide- ja kommunikatsiooniinstituudi koreograafiaeriala ning omandab hetkel Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemias kaasaegse füüsilise etenduskunsti (CPPM) magistrikraadi.

Mängukavas jätkavad Külli Roosna ja Kenneth Flaki hübriidne kontsert-tantsulavastus „Two Body Orchestra“, Liis Varese „Sinust saab tantsija!“ ja ZUGA Ühendatud Tantsijate koguperelavastus „2+2=22“.

Eelmise aasta sügisest pakub STL loeng-liikumistöötubade sarja „Tants kui kaasaja väljendus – minevikust tänapäeva“, kus tutvustatakse kaasaegset tantsukunsti läbi tantsuvaldkonna mõjukate isikute ja koreograafide: moderntantsu rahvusvahelistest pioneeridest Isadora Duncanist, Rudolf van Labanist, Pina Bauschist meie oma kaasaegsete tantsukunstnikeni. Loeng-töötuba koosneb teoreetilisest ülevaatest ning praktilisest liikumisosast.

Koroonatingimustest lähtuvalt on STL välja töötanud töötubadeformaadi, kus saab osaleda iseseisvalt või ainult oma lähikondlastega ning endale sobival ajal ja kohas. ZUGA Helimüramistöötoad on mänguline liikumisvõimalus, kus läbi sõna, heli ja muusika luuakse erinevaid kujutluspilte koos liikumiseks. Helimüramistöötoas saab osaleda nii üksi kui grupina nii kodus, õues, metsas kui maal. Töötoas osalemine toimub audiofaili juhendamisel, mille saab STL-i kodulehelt.

Endiselt toimuvad liikumise töötoad, avalikud loengud, vestlused. Töötoad on osalemiseks neile, kes tahavad avastada oma kehatajus midagi uut, leida oma liikumise loominguline külg ning täiustada füüsilist eneseväljendusoskust. Kevadel jätkub ka kunstnike vaba kohtumisplatvorm Greenfield.

Hooaja alguse puhul on STL-i etendustele võimalik soetada pilet vaid 9 euroga. Igale etendusele on sooduspileteid 10. Sooduskampaania kestab 11.–24. jaanuarini sooduskoodiga “STLkevad”.

Neil, kes teatrisaali ei jõua, on võimalus lugeda Eesti esimest „Koreograafiraamatut“, intervjuukogumikku 14 Eesti koreograafiga, mille on koostanud Marie Pullerits. Raamatut saab tellida STL-i veebilehelt.

Head Uudised GoodNews