1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Stsenarist Martin Algus paneb karakterid elama olenemata meediumist
Stsenarist Martin Algus paneb karakterid elama olenemata meediumist

Stsenarist Martin Algus paneb karakterid elama olenemata meediumist

Eesti üks vaieldamatult tuntuim stsenarist, näitekirjanik ja autor Martin Algus on sellel sügisel täielikult sukeldunud loometöösse ning käsil on mitmeid huvitavaid projekte. Ühe neist vilju saab telepublik maitsta juba oktoobri alguses, kui esilinastub uus draamasari „Valguses ja varjus“. Heidame pilgu Martini mõttemaailmasse tegelaskujude loomisel ning avastame vahetuid emotsioone pärast värske sarja esimeste osade vaatamist.

Lehed langevad ja Pegasus lendab

Tabame Martin Alguse loometöö mõttes ühel kiiremal ajal ehk sügisel, kuid õnneks kinnitab mees, et vaatamata tormilisele aastale on akud laetud, sest suvel oli aega puhata ja mööda Eestit ringi sõita. „Meil on siin õnneks palju avastamisväärset, mis nüüd reisipiirangute tõttu kohalikke avastajaid ootab“, kommenteerib ta. Sügis on alati see aastaaeg, mis Martinit kõige enam inspireerib ning mil ka tööd on rohkem. Kultuurisõprade meeleheaks jõuab tänu sellele publikuni peagi nii mõnigi sari, film kui ka raamat. „Keskendun hetkel sarjade kõrvalt oma teise raamatu, jutukogu “Tagamaa” avaldamisele. Sarjadest on tulipunktis Elisa uus originaalsari „Tulejoonel“, mis räägib loopommimehest, kes hakkab Tallinna terroriseerima. Lisaks on lõpetamisel ka “Lahutus Eesti moodi” teine hooaeg ning käivad ka filmi “Soo” võtted. See on üks põnev ja salapärane maailm Oskar Lutsu jutustuse ainetel ja jõuab kinodesse järgmise aasta algul,“ räägib Algus eesootavatest põnevatest projektidest.

Esimesed emotsioonid ja paeluvad naistegelased

Kõige esimesena jõuab televaatajateni uus kodumaine draamasari „Valguses ja varjus“ peaosas Mirtel Pohlaga. Pärast esimeste osade vaatamist kirjeldab Martin oma vahetuid emotsioone ja tundeid helgelt: „Sari meeldib mulle väga. See on kindla režissöörikäega väljapeetult lõpuni juhitud ja superheade näitlejatöödega. See on korraga põnev, salapärane, kohati koomiline ja ka ilus lugu. See kõik rullus mu ees oma tegelikkuses lahti ja vaatamine pakkus tõesti suurt naudingut.” Stsenarist kiidab ka näitlejate suurt tööd. „Kõik rollid on väga nüansirikkalt lahti mängitud. Kõige suurem pinge valitseb peategelaste Diana (Mirtel Pohla), Miliza (Epp Eespäev) ja Taanieli (Indrek Sammul) vahel. Olen näitlejate valikuga ülimalt rahul, neis on kõigis mingi saladus peidus. Sarjas on palju huvitavaid naistegelasi: näeme naispolitseinikku (Saara Nüganen), näeme koduvägivalla all kanatavat noort naist (Britta Soll), näeme teismelist tüdrukut, kes tahab kodust põgeneda. Ja naiste kõrval on mehed, kes üllatavad vahel oma õrnuse ja teisalt ka julmusega,“ kirjeldab Algus värvikate tegelaste plejaadi.

Reaktsioon ja vastureaktsioon paneb loo elama

Seda, kuidas nii huvitavad ja omanäolised karakterid Alguse loodud sarjadesse või filmidesse sünnivad, on lõpuni keeruline mõista, sest mehe kirjutatud stsenaariumites ei ole üldiselt kindlatel inimestel põhinevaid tegelasi. „Tegelaskuju on tihtipeale segu fantaasiast ja kellestki päriselt olemasolevast, kuid siis muutuvad nad juba kellekski kolmandaks ja on sellevõrra ka minu jaoks üllatavamad ja huvitavamad,“ toob stsenarist välja. Karakteri iseloom rullub Martini sõnul lahti alles dialoogi kirjutades, sest siis hakkab ta kedagi täpsemalt nägema ja kuulma. „Olen juba enne midagi välja mõelnud, aga alles lahti kirjutades hakkavad tegelased minuga rääkima,“ sõnab ta. Ka peagi linastuva sarja keskseks teljeks on kahe väga erineva naise vaheline suhteliin, mis arenes justkui omasoodu. „Vajasin linnast tulevale ja väga enesekesksele peategelasele Dianale vastast, kes teda kõikvõimalikesse lõksudesse juhataks, et naine lõpuks kuulama ja nägema hakkaks. Sealt hakkas hargnema riukkaliku loomuga ja mahlaka ütlemisega tädi Miliza tegelaskuju. Viisin nad kokku ja siis jälgisin vaimusilmas reaktsiooni ja vastureaktsiooni ning asi hakkas elama,“ kirjeldab Algus karakterite tekkelugu.

Usalduslik koostöö

Režissöör Ergo Kuld ja stsenarist Martin Algus on tänaseks koos loonud palju edukaid projekte ning publiku rõõmuks dünaamilise duo hoog raugemise märke ei näita. „Väga hea on Ergoga koos seda tööd teha. Mõistame teineteist poolelt sõnalt ja meil on sama eesmärk – soov rääkida järjest huvitavamaid lugusid nii teles kui kinos. Töö on pingeline, sest võrreldes mõne suurema riigiga on meie eelarved tagasihoidlikud. Samas tunneme, et on võimalik midagi ära teha, kui kirge jätkub,“ kirjeldab Martin koostööd režisööriga, kes aitab paberile loodud maailmad käega katsutavaks reaalsuseks muuta.

Edukas aasta

Sellel aastal pälvis EFTA galal parima teleseriaali tiitli just Martin Alguse kirjutatud ning Ergo Kulla režissööritööga vaatajateni toodud seriaal „Lahutus Eesti moodi“. Martini sõnul on see teravalt kaasaegne lugu, mis räägib inimesest just praegusel hetkel, tehes seda korraga koomiliselt ja tõsiselt. Edu tõestab ka see, et sarja stsenaariumi ostsid hiljuti ära lätlased, kes filmivad sellest praegu oma versiooni. „Väga hea meel oli selle tunnustuse üle. Samuti oli hea meel ka mitmete spioonisari “Reetur” nominatsioonide ja auhinna üle. “Reetur” on vaieldamatult kõige keerulisem ja põnevam projekt, millega oleme seni tegelenud ja oleme õnneks ka väga head tagasisidet saanud nii meilt kui mujalt. “Reetur” on kutsutud mitmetele rahvusvahelistele festivalidele ja sari sai nüüd mõne päeva eest prestiižikal Serial Killer festivalil ka auhinna,“ sõnab Algus.

Head Uudised GoodNews