1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Minister Andres Sutt: digipööre ilma küberturvalisuseta ei tule enam kõne alla
Minister Andres Sutt: digipööre ilma küberturvalisuseta ei tule enam kõne alla

Minister Andres Sutt: digipööre ilma küberturvalisuseta ei tule enam kõne alla

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt rääkis teisipäeval Dubai Expo „Travel and Connectivity“ ärifoorumil, et digipöördest ei saa enam rääkida küberturvalisust kõrvale jättes.

Minister Andres Sutt kõneles paneelis üheskoos Rwanda IT-ministriga digitaliseerimise kogemusest mõlemas riigis. Suti sõnul on digitaliseerimise käigus pahatihti küberturvalisus jäänud tagaplaanile ning selle tagajärjed tulevad üha tihedamini esile. “Selleks, et meil oleks võimalik digipööret enda majanduse kasvatamiseks paremini ära kasutada, ei tohi see suurendada meie haavatavust. Seega tuleb küberturvalisus panna nende arutelude keskele,” lausus Sutt.

Sutt tõi välja, et oluline on pidevalt suurendada panust küberturvalisusesse. „See väljakutse on ülemaailmne ja on oluline, et lisaks erasektorile tagaksid ka valitsused vähemalt minimaalse investeeringute taseme. Siinjuures on oluline era ja riigi koostöö,“ lausus minister. Ta tõi näitena välja kosmosetehnoloogia, kus inimeste ja ettevõtete sõltuvus kosmose andmeside teenustest on väga suur. „Kui satelliit ei tööta, ei saa positsioneerida või vaadata jalgpalliülekannet, rääkimata pangamaksetest,” rääkis minister.

„Digitaliseerimisel on olnud suur mõju Eesti teenuste osutamise efektiivsusele. Suhteliselt väike, kuid oluline osa meie digitaalsest süsteemist ehk digiallkiri säästab ligikaudu kaks protsenti meie SKT-st. Või teine näide – võimalik, et tänu digiallkirjale säästame aastas 828 meetri kõrguse Burj Khalifa mahus paberit,“ tõi Sutt näiteid.

Minister Sutt külastab Dubaid koos Eesti äridelegatsiooniga Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu eestvõtmisel ning osaleb ärifoorumil. Visiidil kohtus minister Sutt ka AÜE lennufirmade ja lennuametiga, et arutada otseliini avamist Tallinna ja AÜE vahel. Dubai korraldab maailmanäitust Dubai Expo, mis avati oktoobris ning kestab märtsi lõpuni. Eesti paviljoni on viimase kolme kuu jooksul külastanud 164 000 külalist. Eesti paviljoniga on Dubais kaasas 42 Eesti ettevõtet ja organisatsiooni.

Ministri visiiti korraldab Eesti suursaatkond Abu Dhabis suursaadik Jaan Reinholdi juhtimisel.

Head Uudised GoodNews