1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Süttivad tuleskulptuurid ja kuuselõkked! Tallinnas toimub taas kuuskede kogumise aktsioon
Süttivad tuleskulptuurid ja kuuselõkked! Tallinnas toimub taas kuuskede kogumise aktsioon

Süttivad tuleskulptuurid ja kuuselõkked! Tallinnas toimub taas kuuskede kogumise aktsioon

mustamae-christmas-tree-sculptures6.–23. jaanuarini 2016 toimub Tallinnas traditsiooniline kuuskede kogumise aktsioon. Linlased saavad rõõmu toonud jõulupuud viia spetsiaalsetesse kogumiskohtadesse, et neist saaks süüdata kuuselõkkeid ja kasutada neid tuleskulptuuride ehitamisel.

„Tuleskulptuuride tegemine vanadest jõulupuudest on Tallinnas Valgusfestivali algatusel toimunud juba ligi 20 aastat. Traditsioon on levinud ka üle Eesti ja maailmas täiesti ainulaadne,“ ütles Valgusfestivali juht Indrek Leht. „Peale elamuse pakkumise aitab kultuurisündmus kujundada keskkonnasäästlikku suhtumist ja hoida kodulinna puhtana,“ lisas Leht.

Jaanuaris 2018, kui Eesti Vabariik tähistab oma 100. sünnipäeva, on Valgusfestivali juhi sõnul plaanis püstitada uutmoodi Guinnessi rekord, mille sündimiseks kogutakse üle Eesti kokku rekordarv jõulukuuski. Kampaania haakub nii Teeme Ära aktsioonide kui ka muinastulede süütamise ööga ning on üks viise rõhutada maailmale eestlaste austust looduse vastu. „Euroopa üks esimesi jõulukuuski püstitati just Eestis, andkem siis kuuskedele ka väärikas järelelu“ sõnas Indrek Leht.

gunnar-carl-nilsson

Selle aasta kõige pidulikuma programmiga tuleskulptuuride esitlemine ja kuuselõke toimub Valgusfestivali koostöös Lasnamäe Linnaosa Valitsusega ja on kõigile huvilistele tasuta. Tuleskulptuurid süüdatakse 22. jaanuaril kell 18.00 Lasnamäel Paeväljal (Narva mnt 150/90), kus tulekunstnikud Henry Timusk ja Margus Kontus loovad vanadest jõulukuuskedest, puidust ja põhust lummava skulptuuride ansambli. Lisaks süüdatakse samas suur kuuselõke Lasnamäelt ja Kesklinnast kogutud jõulupuudest. Üles astub Peeter Jõgioja oma trummi- ja tuleshowga.

Kuuselõkked süüdatakse ka 25. jaanuaril Kristiines, 28. jaanuaril Põhja-Tallinnas ja 23. veebruaril kell 18.00 Pirital.

Lasnamäel saab vana jõulukuuse viia kuni 20. jaanuarini järgmistele kogumisplatsidele: Majaka ja Lasnamäe tn nurk; Pae 48a esine haljasala; Võru 16 juures olev haljasala; Kalevipoja 10 esine haljasala (Vikerlase tn poolt), Vikerlase 13 tagune haljasala; Katleri Grossi poe juures olev haljasala; Läänemere tee 8 esine haljasala; Läänemere tee 19 juures olev haljasala; Kivila tänava ääres Kivila 34 vastas olev haljasala; Mustakivi Konsum, Mahtra 9 ees olev haljasala; Ümera Maxima ja Grossi poe vaheline haljasala. Paevälja platsile, kus tuleskulptuuride ja kuuskede põletamine toimub, saab kuuski viia kuni 22. jaanuarini.

son-of-kalev

Kesklinnas kogutakse kuuski 6.–21. jaanuarini kolmes kohas:
Väike Rannavärav 6 parkla (pakendikonteinerite kõrval),
Pärnu mnt viadukti all paigas, kus toimub tootjavastutuse organisatsioonide pakendite ja  riiete kogumine ning Norde Centrumi parklas Lootsi tn 7. Kogumine lõpeb 21. jaanuaril kell 14. 00. Kogumist toetab Kesklinna Valitsus.

Põhja-Tallinna Valitsus kogub jõulukuuski 6.–22.jaanuarini kolmes kohas: Sõle tn Selveri kõrval kõrgpingeliini poolsel haljasalal, Arsenali keskuse lähedal Tööstuse tn 56 ja Kalaranna tn 1 kinnistul Kalaturu lähedal kail. Punase tulekuke aasta alguse tähistamisega süüdatakse kuused 28. jaanuaril kell 18 Kalaranna tn 1 kinnistul.

Kristiine linnaosas saab kuuski tuua 6.– 23. jaanuarini Seebi tn 24a rohealale (Tondi kasarmute taga). Kuuselõkke põletamine toimub 25. jaanuaril kella 17– 20 (lõke süüdatakse 18.00).

stock-tln2003-221

Pirita klooster võtab taas kõik jõulupuud vastu, et teha suur lõke 23. veebruaril kell 18.00. Kloostri varemetesse võib kuuski viia 5.–11. jaanuarini ning väravad on lahti kella 14.00–18.00. Üritust korraldab Pirita selts koostöös Pirita kloostriga.

Kuuske põletamiseks ära andes vabasta see kindlasti eelnevalt plastikust: kilekotist, ehetest jm kunstlikust, mis annab põledes mürgiseid ühendeid. Liigseks osutunud kunstkuused, ehted ja jõulutuled võib anda taaskasutuskeskustele või panna segaolmejäätmete konteineritesse.

Ära vii jõulukuuske prügikasti kõrvale, anna talle võimalus olla osake kultuuriprojektist! Nii hoiame kodulinna puhtana ja säästame loodust.

Head Uudised GoodNews