1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. SUUSATAMA I Terviserajad üle Eesti ootavad suusatajaid
SUUSATAMA I Terviserajad üle Eesti ootavad suusatajaid

SUUSATAMA I Terviserajad üle Eesti ootavad suusatajaid

Eesti Terviserajad SA juhi Assar Jõepera sõnul on teeb saabunud talveilm rõõmu igale suusahuvilisele. “Tänu viimastel päevadel sadanud rohkele lumele ja rajameistrite tublile tööle on enamus terviseradadest üle Eesti talvevormis – valdavalt saab sõita vabatehnikas ning paljul radadel on sisse pressitud ka klassikajäljed.”

Jõepera lisas, et suurt suusatamise huvi peegeldab nii radade külastusstatistika kui ka terviseradade veebilehe külastuste kiire kasv. “Alates esimesest lumesajust otsitakse terviserajad.ee veebist ajakohast infot radade seisukorra kohta – kus saab sõita vabatehnikas, kuhu võib minna juba uuema suusaga, kuhu on pressitud klassikajälg. Anname terviseradade rajameistritega parima, et rajainfo terviserajad.ee veebilehel oleks võimalikult värske,” lisab Jõepera.

Harjumaal, Tallinnas ja lähiümbruses on kõige paremad olud Nõmme-Harku terviseraja 1, 2, 5 ja 15 km pikkustel radadel ning Järve, Merimetsa, Pae pargi ja Õismäe raba, kus on ka klassikajälg. Vabatehnikas saab sõita Pirital, Tabasalus, Sauel, Rohuneeme, Karulaugu ja Tädu terviseradadel.

Valgehobusemäe Suusa- ja Puhkekeskuses saab klassika ja uisutehnikas sõita 3 ja 5 km radadel ning samuti sõita Valgehobusemäe ja Aegviidu vahelisel presidendirajal. Aegviidu, Pukimäe 5,5 km suusarajal ning Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuse ringidel saab sõita vabatehnika suusaga.

Klassikajälg on sisse pressitud ka Keila terviseraja 3 km ringil ja Jüri terviserajal, kus saab sõita 1,6, 2,6 ja 5,2 km ringil. Saku terviseradadel saab suusatada vabatehnikas, nagu ka Vasalemmas, Alema terviserajal Riisiperes ning Loksa, Kehra, Aruküla, Padise, Harju-Risti ja Kolgaküla terviseradadel.

Ida-Virumaal on kõige paremad tingimused suusatamiseks Alutaguse Puhke- ja Spordikeskuses, kus saab nii vabas kui klassikalises tehnikas suusatada 1-5 km radadel.  Vabatehnikas saab sõita Mäetaguse terviserajal, Narva-Jõesuu terviserajal, Narva Pähklimäe, Sillamäe-Sinimäe, Jõhvi, Iisaku ja Avinurme terviseradadel.

Järvamaal saab klassikalises või uisutehnikas sõita Türi Tolli metsa terviserajal ning Koeru terviserajal, vabatehnikas Aravete ja Järva-Jaani terviserajal.

Läänemaal saab hea suusaga vabatehnikas sõita Paliveres kuni 6 km rajal. Hiiumaal Paluküla terviserajal saab aga sõita nii klassikat kui ka vabatehnikat kuni 2,7 km rajal. Saaremaal võib sõita uisutehnikas Pöide terviserajal kuni 8 km lõigul, 1-2 km radadel Kuressaare Tervisepargi ning Kudjape-Upa terviserajal.

Lääne-Virumaal saab vabatehnikas suusatada Rakvere Palermo radadel ja samuti Ebavere,  Kadrina, Mõedaku, Rakke, Sõmeru, Tapa Männikumäe, Tamsalu ja Vinni-Pajusti radadel.

Põlvamaal on väga head suusaolud Mammaste spordikeskuses, kus on sees nii vabatehnika kui klassikajäljega suusarajad. Saverna terviserada nagu ka Tartu Maratoni saab hetkel veel läbida vabas tehnikas.

Kõige kohevam lumekate on Pärnumaal ja parimad suusaolud Jõulumäel ning Reiu-Raeküla radadel, kus saab kõikidel ringidel sõita nii uisu- kui klassikatehnikas. Suusatada saab ka Sindi terviseradadel, Pärnu-Jaagupi Kultuuri- ja Spordipargis ja kõikidel teistel radadel, kus lumekatet on vähegi suudetud kokku pressida.

Raplamaal on kõige paremad suusatamisolud Järvakandi terviserajal, kus on 1-3 km pikkuses sees nii klassika kui uisutehnika rajad. Vabatehnikas saab sõita ka Pirgu terviserajal, Rapla, Kaiu, Märjama ja Paluküla Hiiemäe terviserajal.

Tartumaal on väga head võimalused suusatamiseks Lähte terviseradadel, Tähtvere Spordipargis ja Vooremäel, kus on sees nii klassika kui uisutehnika rajad. Head tingimused suusatamiseks on ka Elvas, Tartumaa Tervisespordikeskuses ning Kambja ja Pala radadel.

Valgamaal saab klassikat sõita Kääriku, Kekkose ja Tehvandi radadel ning samuti ka Tõrvas. Legendaarne Tartu maratoni rada Otepäält Elvasse on vabatehnikaks väga heas korras, nädalavahetusel ajab rajameister Assar Kütt sisse esimest korda ka klassikajäljed. Teistes paikades, Pedeli suusarajal ning Hummuli terviserajal tasub pigem sõita vabas stiilis.

Viljandimaal on klassikajälg sisse aetud Saarepeedi terviserajal 1,8 km pikkusele lõigule. Nauditavad suusaolud on ka Abja-Paluoja terviserajal, Holstre-Polli suusaradadel, terviserajal ümber Viljandi järve, Karksi-Nuia Sokaoru rajal ning Päri terviserajal.

Võrumaal on klassika ja uisutehnika rajad sees Haanja Puhke- ja Spordikeskuse kõikidel radadel, Võru-Kubijal ning Värska terviserajal. Haanja maratoni raja ettevalmistavad tööd käivad ja rajameister Timo Palo sõnul proovitakse osaline (21 km) pikkune ring nädalavahetusel sisse ajada. Lund on rohkelt ja esialgu jääb rada kindlasti pehme. Suusarajad on avatud ka kõikidel teistel Võrumaa terviseradadel.

  • Enne rajale suundumist vaata endale sobiva suusaraja infot terviserajad.ee veebilehelt.
Head Uudised GoodNews