1. Avaleht
  2. Loodus
  3. TAIMERIIGI SUURSAATKOND I Botaanikaaia jaanuar on pühendatud Austraaliale
TAIMERIIGI SUURSAATKOND I Botaanikaaia jaanuar on pühendatud Austraaliale

TAIMERIIGI SUURSAATKOND I Botaanikaaia jaanuar on pühendatud Austraaliale

Tallinna Botaanikaaed sai detsembris 60-aastaseks. Juubeliaasta tähistamiseks kehastus botaanikaaed alates eelmise aasta kevadest Taimeriigi Suursaatkonnaks, pakkudes Eestis resideeruvatele saatkondadele võimalust tutvustada botaanikaaias oma riiki ning selle loodust ja kultuuri. 2022. aastal projekt jätkub ja seda kuni aasta lõpuni välja.

Esimese poolaasta kinnitatud osalejad on Austraalia (jaanuar), Hispaania (veebruar), Iirimaa (märts), Kreeka (aprill), Ühendkuningriik (mai) ja Taani (juuni).

15., 22. ja 29. jaanuaril algusega kell 12.00 viib botaanik Urmas Laansoo huvilised ringkäigule Austraalia taimede juurde Tallinna Botaanikaaias. Ka edaspidi toimuvad laupäeviti vastava riigi taimi tutvustavad ringkäigud ning taimed on tähistatud Urmas Laansoo poolt koostatud infomaterjalidega.

Igal kuul esitletakse Palmimajas näituseid. Jaanuaris näevad külastajad Austraalia saatkonna näitust puukoorekunstnike töödest. Väljapanekul esitatakse töid ajavahemikust 1963-1984 kunstnike poolt, kes on sündinud enne aega, kus asunike ühiskond nende maadele ja kultuuri tungis. Need meeskunstnikud olid rituaalsed juhid, riigimehed ja kultuuriedendajad, kel lasus maalimise traditsiooniline kohustus. Nende tööd toovad aborigeeni kunsti – ühe vanima jätkuva kunstitraditsiooni – uude ajastusse, et oma kohta kunstimaailmas juurutada.

Suuremad 2022. aasta sündmused Tallinna Botaanikaaias on orhideedenäitus märtsikuus, säntpooliate väljapanek maikuus, pojengipäevad juunis ja tomatifestival augustis. Aastaringselt toimuvad botaanikaaias ka mitmed töötoad ja teemapäevad. Seoses rosaariumi uuendamisega populaarsed roosipäevad tänavu ei toimu. Küll aga pakub botaanikaaed taimesõpradele võimalust uuendatud rosaariumi valmimisest osa saada.

Lisaks on botaanikaaias käimas või värskelt lõppenud mitmed muud ehitustööd, mis muudavad Tallinna Botaanikaaia ilmet ja pakuvad külastajatele paremaid elamusi. Maikuus avati uuenenud Palmimaja. Eelmise aasta lõpus valmis uus majandushoone. Samuti sai uue ilme botaanikaaia mägiaed ehk alpinaarium, mis avatakse pidulikult suvel.

Tallinna Botaanikaaed asutati ENSV Teaduste Akadeemia instituudina 1. detsembril 1961. aastal. 60 aasta jooksul kogutud kollektsioonid ning kujundatud avamaa- ja kasvuhooneekspositsioonid on Eestis unikaalsed ja liigirikkaimad – Tallinna Botaanikaaias on üle 8000 taksoni ja sordi.

Külastajad saavad taimeilma ilu- ning elurikkust avastada ja nautida igapäevaselt kell 11–16. Tallinna Botaanikaaia ürituste ja tegemistega saab kursis olla Facebooki, Instagrami ja kodulehe Botaanikaaed.ee vahendusel.

Head Uudised GoodNews