1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TALGUD! Talgupäeval korrastatakse Jaan Poska tulevase mälestuskiriku ümbrust
TALGUD! Talgupäeval korrastatakse Jaan Poska tulevase mälestuskiriku ümbrust

TALGUD! Talgupäeval korrastatakse Jaan Poska tulevase mälestuskiriku ümbrust

Poska kirik5. mail Teeme Ära raames toimuvatel talgutel korrastatakse Jõgeva vallas  Jõgeva-Mustvee maantee ääres paiknevas Laiusevälja külas asuva õigeusu kiriku ümbrust. Talgutöödega tahetakse rõhutada kavatsust taastada praegu lagunemisohus olev pühakoda selles ristitud riigimehe ja diplomaadi Jaan Poska mälestuseks.

1864. aastal ehitatud kiriku ümbrus puhastatakse prahist ja lehtedest ning raiutakse võsa. „Tarvis on tasandada ka maa, kus näha rohkesti muttide töö tagajärgi,“ lisas pensionipõlve pidav inglise keele õpetaja Georg Allik, kes ise talgutel kaasa lööb.

„Talguseltskonda on veel vabu kohti. Ootame ajaloolis-kultuuriloolisse paika osalema ümberkaudseid inimesi, kooliõpilasi Laiuselt ja kaugemaltki. Kuigi teatud asjaoludel toimuvad talgud tööpäeval, loodame, et asutuste ja ettevõtete juhid püüavad töötajate osavõtusoovi suhtuda soosivalt.“

Poska kirik 2

„Jaan Poska 150. sünniaastapäeva tähistamiseks Laiuseväljal peetud mälestuskogunemisel tegin ettepaneku taastada Laiusevälja õigeusu kirik riigitegelase ja Tartu rahumeistri mälestuskirikuna. Algatasin selleks allkirjade kogumise. Seni on kogutud üle kolmesaja allkirja. Toetust ideele on andunud mitmed Jaan Poska suguvõsa liikmed, kultuuri- ja usutegelased, Tallinna linnavalitsuse liikmed ja teised,“ märkis talgujuht Anne Räpp.

„Laiusevälja kiriku taastamisega Jaan Poska mälestuskirikuna tuleb kiirustada, sest kui sügisel oli senise pühakoja kuppel veel püsti, siis nüüdseks on see juba maha kukkunud,“  ütles õigeusu ülempreestri perest võrsunud õppejõud Georg Allik.

Lisaks  Jaan Poskale on Laiusevälja kirikus ristitud teisigi tuntud inimesi, näiteks 1905. aastal sündinud tulevane soome-ugri keelte uurija professor Paul Ariste.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews