1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinn aitab hoolduskoormusega inimesed tööturule
Tallinn aitab hoolduskoormusega inimesed tööturule

Tallinn aitab hoolduskoormusega inimesed tööturule

Tallinna linn kavatseb osaleda Euroopa Sotsiaalfondi välisprojektis, millega luuakse pealinnas elavatele hoolduskoormusega inimestele mitmed toetavad teenused ja mis võimaldab hoolduskoormusega inimese lähedasel tööle minna.

Tallinna linnavalitsus saatis linnavolikogule otsuse eelnõu, mille kohaselt osaleb Eesti pealinn Euroopa Sotsiaalfondi välisprojektis „Abiks hoolduskoormusega inimestele“.

Abilinnapea Betina Beškina sõnul mõjutab kauaaegne hoolduskoormuse kandmine ja eemalolek tööturult hooldajate vaimset ja füüsilist tervist ning seeläbi raskendab ka nende tööleminekut. „Kahtlemata on neil suurem risk langeda majanduslikku kitsikusse ja sotsiaalselt ebavõrdsesse olukorda võrreldes tööl käivate inimestega. Välisprojekti eesmärgiks ongi välja töötada sobilik teenusmudel, mis pakub kompaktselt teenuseid nii hoolduskoormusega inimestele kui ka nende lähedastele,“ selgitas Beškina. „Tänu projektis arendatavatele teenustele saame aidata hoolduskoormusega inimestel jätkata tööl käimist või tööle minna. Selleks koostame teenuspaketi, mis võtab arvesse just hoolduskoormusega inimeste vajadusi.“

Projekti kaudu soovitakse suurendada tööealiste hoolduskoormusega inimeste toimetulekut ja tugivõrgustikku, mis omakorda aitab hoida nende vaimset ja füüsilist tervist, ühildada töö- ja pereelu ning säilitada ka erialast kvalifikatsiooni. Muu hulgas jagatakse operatiivselt asjakohast infot, et hoolduskoormusega inimeste lähedased teaksid rohkem hoolekandeteenuste ja -toetuste võimalustest. Ühtlasi toetatakse sarnaste kogemustega inimeste omavahelist suhtlust ja juhendatakse neid igapäevase hooldusega seotud tegevustes.

Eelmisel aastal oli 15-74-aastaseid hoolduskoormusega inimesi Tallinnas ligi 6115 ja suure hoolduskoormusega inimesi Tallinnas hinnanguliselt 4587. Hooldajatoetust sai mullu 3107 inimest.

Veebruarist 2020 kuni 2022. aasta märtsini kestva projekti kogueelarve on 499 830 eurot, sellest välistoetus on 374 872 eurot.

Head Uudised GoodNews