1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tallinn edendab kultuurset ajaveetmist vanalinnas
Tallinn edendab kultuurset ajaveetmist vanalinnas

Tallinn edendab kultuurset ajaveetmist vanalinnas

TallinnTallinna linnavalitsus soovib soodsa hinnaga ruumide üürimisega vanalinnas kultuurset ajaveetmist edendada.

Tallinna Linnavolikogule esitatava otsuse eelnõu kohaselt antakse Vene tn 14 hoone üürile sihtasutusele Theatrum.

Tallinna Kesklinna Valitsus sõlmib sihtasutusega Theatrum üürilepingu äriruumide üldpinnaga 879,2 mkasutamiseks teatri- ja seltsimajana ning kohvikuna. Ruumid antakse üürile otsustuskorras 20 aastaks.

„Ruumide pikaks ajaks soodsalt kasutusse andmise läbi panustab Tallinn vanalinnas kultuurielu edendamisse 987 840 eurot,“ ütles abilinnapea Eha Võrk. „See on 20 aasta peale arvestatult turuhinna ja tegelikult tasutava üüri vahe ehk kultuuri hüvanguks soodsalt kasutada andmisest üürituluna saamata jääv summa.“

Kogu Vene tn 14 asuva nn teatri- ja kultuurikeskuse hoone renoveerimise ning väljaarendamise sh tehnilise sisustamise, teatrile sobiliku möbleerimise jms kogumaksumuseks võib kujuneda ca 3 miljonit eurot, sh on hoone põhikonstruktsioonide ja tehniliste kommunikatsioonide renoveerimiseks ja väljaehituseks vajalike tööde ning selleks vajalike projekteerimistööde ligikaudseks kogumaksumuseks kalkuleeritud kuni 1 350 000 eurot. Tallinna linna poolne äripinna üüritulu soodustus kataks Vene tn 14 hoone ehituslike ja tehniliste kommunikatsioonide renoveerimistööde kuludest ca ¾ kogusummast.

Sihtasutusel Theatrum on võimalik taotleda täiendavalt nii riiklikke toetusi kui Euroopa Struktuurifondide abi ka keskuse tehniliseks sisustamiseks ning funktsionaalseks möbleerimiseks jms kuni ca 1 800 000 euro ulatuses.

Seni rentis Vene tn 14 ruume mittetulundusühing Hereditas, kes tegelikkuses neid äriruume ise ei kasutanud vaid oli need andnud suures osas allkasutusse sihtasutusele Theatrum.

Sihtasutus Theatrum on asutatud 8. septembril 2005 ning jätkab 8. detsembril 1994 Eesti Humanitaarinstituudi teatriõppetooli üliõpilaste ja õppejõudude ning Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriprogrammis osalejate poolt asutatud, nüüdseks oma tegevuse lõpetanud mittetulundusühingu Stuudio Theatrum sisulist tegevust.

Theatrumi kodusaal on asunud Tallinna vanalinnas Ladina kvartalis Vene tn 14 asuva endise dominiiklaste kloostri aidahoone kolmandal korrusel. Lisaks on Theatrum olnud abiks endise Püha Katariina kiriku korrastamisel ja käigushoidmisel. Etendusi on regulaarselt antud ka Vanalinna Muusikamajas. Viimasel viiel aastal on antud keskmiselt 80 etendust aastas. On osaletud festivalidel nii kodu- kui ka välismaal, sh õpilaslavastustega kooliteatrifestivalidel. Sihtasutuse ja mittetulundusühingu 20-aastase tegevuse jooksul on esietendunud 61 lavastust. Lisaks on korraldatud erinevaid kultuurisündmusi: kontserte, filmiseansse ja -nädalaid, näitusi, külalisetendusi jms. Aastate jooksul on toimunud hulgaliselt loenguid, seminare ja meistriklasse nii eesti kui väljastpoolt tulnud lektorite läbiviimisel. Theatrumi inimesi ja tegevust on korduvalt tunnustatud mitmete oluliste riiklike ja valdkonnasiseste autasudega.

Sihtasutus Theatrum plaanib muuta Vene tn 14 hoone koostöös erinevate partneritega paigaks, mis saab koos Püha Katariina kiriku ja dominiiklaste kloostri hooviga hingelt noorte inimeste haridus-, kultuuri- ja kunstikeskuseks. Eskiisprojekti järgi saaks tulevikus teatrisaal olema oluliselt mahukam, ulatudes läbi teise ja kolmanda korruse. Esimesel korrusel oleks kohvik, kus võib teha  teatrit ja seda saab kasutada ka teatri fuajeena. Samuti on esimesele korrusele kavandatud lükandseinaga proovisaal. Abiruumid on ka neljandal korrusel.

Viimased poolteist aastat on näidanud, et sihtasutuse Theatrum plaanid seoses sündmuste korraldamisega kogu Vene tn 14 hoones on realiseerunud ning sihtasutus on kogu maja haldamisega tulnud hästi toime.

Lisaks teatrietendustele on majas toimunud kammermuusikakontserdid ja mitmed festivalid, sh Tallinn Music Week, seega on pakutud muusikat barokist rokini. Lisaks Eesti artistidele on esinenud külalised Poolast, Iirimaalt, Belgiast, Prantsusmaalt, Indiast, Venemaalt, Taanist ja mujalt. Iganädalaselt toimuvad laulu- ja tantsuklubid. Aita on naasnud iga-aastased Hõimupäevad, on toimunud rohkelt õpilaskontserte ja vabalava vormis ülesastumisi jpm.

Sihtasutus Theatrum on veendunud, et Vene tn 14 hoone saab väikese teatri- ja seltsimajana hästi tegutseda, kui lähtuda eelkõige sisulistest ja mitte ärilistest kaalutlustest, kuid kõigeks selleks tuleb hoones teha põhjalikud ümberehitustööd, mis nõuavad suuri investeeringuid.

Arvestades üürileandmisega kaasnevat mahukat investeerimiskohustust hakkab sihtasutus Theatrum pärast lepingu sõlmimist Tallinna linnale äriruumide kasutamise eest turuhinnast tunduvalt vähem üüri maksma – 31 710 eurot aastas.

6. detsembril 1997 kanti Tallinna vanalinn UNESCO maailmapärandi nimekirja. Kehtivas Tallinna vanalinna arengukavas määratletakse piirkondade tinglik jaotus, kusjuures omaette ala moodustavad kvartalid Laiast tänavast Viru tänavani (sh Ladina kvartal), mille dominandid on: kultuur, haridus, loomemajandus, turism ja äri. Märksõnadeks on tegevuskeskse kultuuripärandi edasikandmine, vaimuelu keskus.

Just sellised märksõnad iseloomustavad sihtasutuse Theatrum tegevust. Tulenevalt sellest peaks endine kloostri viljaait kui Ladina kvartali algset ideed – vaimu- ja hariduskeskus – maksimaalselt toetav institutsioon ja kvartali teatrielu süda olema tervikuna Sihtasutuse Theatrum kasutuses.

 

Head Uudised GoodNews