1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tallinn jõudis 2023. aasta Euroopa rohelise pealinna konkursi finaali
Tallinn jõudis 2023. aasta Euroopa rohelise pealinna konkursi finaali

Tallinn jõudis 2023. aasta Euroopa rohelise pealinna konkursi finaali

Tallinn konkureerib Euroopa rohelise pealinna tiitlile Helsingborgiga, Krakowiga ja Sofiaga konkursil, mille võitja selgub septembris.

Linnapea Mihhail Kõlvart ütles, et Tallinn on seadnud eesmärgiks viia rohepööre läbi kõigis valdkondades ja mitmeid, 2022. aasta Euroopa rohelise pealinna finalistina algatatud projekte viiakse juba ka ellu. „Olles teist korda järjest finalistide sekka valitud, on see meile positiivseks tagasisideks ja innustuseks seatud eesmärkide ellu viimisel,“ märkis Kõlvart. „Tallinna Euroopa rohelise pealinna konkursil osalemisest ja sellega kaasnevatest arengutest saab osa iga linlane, sest meie eesmärgiks on luua parema keskkonna ja linnaruumiga roheline linn.“

Tallinna elu rohelisemaks korraldamise neli vaala on ehitiste energiatõhususe ja sisekliima parandamine, autostumise ohjamine ja kasvuhoonegaaside heite vähendamine, bioloogilise mitmekesisuse säilitamine ja suurendamine ning ringmajandus, mis hõlmab muu hulgas jäätmete tekke vähendamist, ressursside säästlikumat ja tõhusamat kasutamist, uuskasutamist ja taaskasutamist.

2023. aasta Euroopa rohelise pealinna tiitlile kandideerisid veel Logroño, Zagreb, Dublin, Cagliari, Varssavi, Gdansk, Rzeszów, Skopje, Belgrad, Košice, Gaziantep ja Izmir.

Euroopa rohelist pealinna valib Euroopa Komisjon, kes hindab 12 valdkonda: välisõhu kvaliteet, müra, jäätmed, vesi, loodus ja elurikkus, säästev maakasutus, keskkonnasäästlik majanduskasv ja ökoinnovatsioon, kliimamuutuste leevendamine, kliimamuutustega kohanemine, säästev linnaliikuvus, energiatõhusus ja juhtimine.

Head Uudised GoodNews
tags: