1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Tallinn kiitis heaks projekti, mille kohaselt haridusministeerium toetab eesti keele õpet muukeelsetes lasteaedades
Tallinn kiitis heaks projekti, mille kohaselt haridusministeerium toetab eesti keele õpet muukeelsetes lasteaedades

Tallinn kiitis heaks projekti, mille kohaselt haridusministeerium toetab eesti keele õpet muukeelsetes lasteaedades

Tallinna linnavalitsus kiitis heaks haridusministeeriumiga sõlmitava riigieelarvelise toetuse kasutamise lepingu projekti, mille kohaselt toetab ministeerium eesti keele õpet neis pealinna koolieelsetes lasteasutustes, kus õppe- ja kasvatustegevus ei toimu eesti keeles.

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul on toetus mõeldud 3-7-aastastele lastele eesti keele õppe korraldamiseks ja õppevahendite võimaldamiseks eesti keelest erineva õppekeelega, keelekümblust ja eesti keele kui teise keele tugiõpet võimaldavates rühmades. „Nii eraldab ministeerium toetust koolieelsetele lasteasutustele täiendava eesti keele õpetaja töötasuks ja eesti keele õppevahendite soetuseks,“ täpsustas Belobrovtsev. „Projekti eesmärk on parandada laste eesti keele taset lasteaia lõpetanute seas ning tagada teise emakeelega lastele ja noortele võimalused aktiivseks osalemiseks ühiskonnas ja õpingute jätkamiseks võrdselt eesti keelt emakeelena rääkivate õppuritega.“

Programmis osalevates rühmades on tagatud eesti keele õppevahendid, eestikeelse õpetaja jätkukoolitus ja professionaalsus ning laste eesti keele oskuste areng lähtudes koolieelse lasteasutuse riiklikust õppekavast tänavu jaanuarist detsembrini.

Käesoleval aastal osaleb projektis „Professionaalne eestikeelne õpetaja vene õppekeelega rühmas“ 17 koolieelsest lasteasutust 46 rühmaga. Projekti elluviimiseks on toetus 1 058 644 eurot. Koolieelse lasteasutuse pedagoogi töötasu alammäär on 1315 eurot alates eelmise aasta septembrist.

2020. aasta algusest osales pilootprojektis kümme koolieelsest lasteasutust 25 rühmaga, kelle toetus oli kokku 532 849 eurot. Möödunud aasta augustist liitus projektiga täiendavalt veel 21 koolieelset lasteasutuse rühma, sh seitse uut koolieelset lasteasutust. Toetuslepinguga andis ministeerium täiendavalt vahendeid aasta algusest toimunud projekti (25 rühma) õpetajate palgatõusuks septembrist 2020 summas 6612 eurot ja uutes rühmades (21 rühma) projekti elluviimiseks kogusummas 322 036 eurot. Seega oli möödunud aastal projekti toetus ühtekokku 861 497 eurot.

2019. aastal osales pilootprojektis kümme koolieelsest lasteasutust kokku 25 rühmaga, kelle toetus oli kokku 484 454 eurot. 2019. aastast eraldab ministeerium toetust ka projektis osalevate õpetajate koolituseks täiendavaid vahendeid.

2018. aastal osales pilootprojektis kümme koolieelsest lasteasutust kokku 25 rühmaga ja projekti toetus oli 181 369 eurot.

Head Uudised GoodNews