1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinn korraldab aastavahetuse ilutulestikke võimalikult loomasõbralikult
Tallinn korraldab aastavahetuse ilutulestikke võimalikult loomasõbralikult

Tallinn korraldab aastavahetuse ilutulestikke võimalikult loomasõbralikult

Tallinn korraldab teist aastat järjest aastavahetuse ilutulestikke mitmes eri paigas, et need oleksid võimalikult hajutatud ja turvalised. Ühtlasi kutsuvad Tallinna linnavalitsus ja Eesti Loomakaitse Selts linlasi loobuma eraviisilistest ilutulestikest ja saama osa linna korraldatud ohututest saluutidest.

Linnapea Mihhail Kõlvart märkis, et ka sel aastal Vabaduse väljakul traditsioonilist kontserti ja ilutulestikku ei toimu, kuid linn pakub mitmeid alternatiive vaatemängust osa saamiseks. „Vabaduse väljakul ei ole võimalik tagada inimeste hajutatust, mistõttu otsustasime teist aastat järjest korraldada ilutulestikud eri paikades. Need toimuvad kuues linnaosas ja nii saab iga linlane leida endale meelepärase paiga tuleetenduse nautimiseks,“ ütles linnapea. „Ühtlasi kutsun linlasi loobuma ilutulestike korraldamisest omal käel ja nautima spetsialistide poolt turvaliselt läbi viidud suurejoonelisi vaatemänge. Sellega tagame inimeste ohutuse ja lemmikloomade heaolu ning hoiame ka keskkonda puhtamana.“

Tallinna linnaosades korraldatakse kokku seitse ilutulestikku, nii et igaüks saab saluuti nautida kodu lähedal või lausa koduaknast. Turvalisust aitavad linnaosade korraldatud ilutulestikel tagada munitsipaalpolitsei ametnikud ja koostööd tehakse ka turvafirmadega. Korraldajad hoolitsevad ka selle eest, et ilutulestikest jäänud praht saaks platsidelt koristatud.

Kesklinnas toimub ilutulestik Reidi teel Inglirannas, kus on piisavalt suur ala, et tagada pealtvaatajate hajutatus ja samas ka suurepärane vaade. Tuleetendust saab turvaliselt jälgida kogu rannapromenaadi ulatuses ja kaugemaltki – selge ilmaga on see nähtav südalinnast Piritani, häid vaateid pakuvad ka näiteks Lasnamäe paeklint ja Lauluväljak. Lisandväärtust annab vaatemängule meri, mis on tulevärgile suurepäraseks taustaks.

Linna kõrgeim saluut leiab aset Pirital, kus see lastakse õhku 175 meetri kõrguselt Tallinna Teletornist. Tulemäng on hästi nähtav nii Piritale, Lasnamäele kui ka Kesklinna, seda saab jälgida näiteks Pirita rannaalalt, Vabaõhukooli teelt ja Ecolandi juurest Mähel.

Lasnamäel korraldatakse kaks ilutulestikku, üks neist Kotka kaubanduskeskuse juures ja teine Tondiloo pargis. Kotka kaubanduskeskuse platsil toimuvat on kõige mugavam jälgida kultuurikeskuse Lindakivi tagant ja Laagna tee sildadelt. Tondiloo pargi idaosa etendust saab imetleda pargist ja Linnamäe tee Maxima XXX kaupluse kõrval asuvalt platsilt.

Haaberstis korraldatakse ilutulestik traditsiooniliselt Õismäe tiigi ääres, Mustamäel Parditiigi ääres ja Põhja-Tallinnas Stroomi rannas. Kristiines ja Nõmmel eraldi ilutulestikke ei tehta.

Eesti Loomakaitse Seltsi turundus- ja kommunikatsioonijuht Agnes Blank kutsub ka omalt poolt pühi veetma loomasõbralikult. „Valgussähvatused ja paugud on hirmutavad paljudele loomadele ning võivad panna nad ettearvamatult käituma. Ilutulestiku hooajal jookseb ära tavapärasest rohkem koeri. Hirmunud ja jooksus lemmikule on võimatu ohutust tagada. Häiritud on sellel ajal ka teised loomad, kes võivad ehmunult näiteks tee peale joosta ja panna sellega ohtu ka inimesed,“ sõnas Blank. „Seega kutsume samuti inimesi üles mitte laskma eraviisiliselt ilutulestikku, vaid külastama linna korraldatud tuleetendusi.“

Loomasõbraliku aastavahetusega saab ühineda siin.

Head Uudised GoodNews