1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Tallinna haridusvaldkonna eelarve kasvab märgatavalt: renoveeritakse lasteaedu, koole ja huvikoole
Tallinna haridusvaldkonna eelarve kasvab märgatavalt: renoveeritakse lasteaedu, koole ja huvikoole

Tallinna haridusvaldkonna eelarve kasvab märgatavalt: renoveeritakse lasteaedu, koole ja huvikoole

Tallinna 2022. aasta linnaeelarve eelnõu kohaselt kasvavad haridusvaldkonnas tänavusega võrreldes nii tegevuskulud kui ka investeeringud. Tähelepanu pööratakse eeskätt laste liikumisharjumuste parendamisele ja tänapäevase õpikeskkonna arendamisele ning renoveeritakse mitmeid lasteaedu, koole ja huvikoole.

Hariduse valdkonna tegevuskuludeks on 2022. aasta eelarvesse kavandatud 292 miljonit eurot, mis on 5 protsenti enam kui käesoleva aasta alguses kinnitatud eelarves. Haridusasutuste investeeringuteks on ette nähtud 59,9 miljonit eurot, sh 16,3 miljonit koolidele ja 43,6 lasteaedadele.

Tallinna haridus- ja spordivaldkonda kureeriv abilinnapea Vadim Belobrovtsev märkis, et linna üheks prioriteetidest on jätkuvalt haridus. „Hariduse eelarve koos investeeringutega moodustab üle 34 protsendi kogu linna kulutustest, millele lisandub veel noorsootöö, kus tegevuskuludeks on kavandatud ligi 2,5 miljonit eurot. Tallinna koolides on käesolev õppeaasta pühendatud liikumisele, tervisele ja koolispordile ning järgmisel aastal jätkame tingimuste loomist laste liikumisharjumuste edendamiseks. Samuti jätkub töö õpikeskkonna arendamiseks nii koolides ja huvikoolides kui ka lasteaedades,“ rääkis Belobrovtsev ja lisas, et vähem tähtis ei ole haridusasutuste sisuline töö. „Soovime, et Tallinn ei oleks maailma tipus üksnes õpitulemustega, vaid meie õppijad oleksid ka õnnelikud. Muuhulgas pöörab linn üha enam tähelepanu koolikiusamise ennetus- ja sekkumisprogrammide rakendamisele koolides.“

Nii lasteaialastele kui ka õpilastele tagatakse jätkuvalt tasuta toitlustamine ning tuhanded pered on vabastatud lasteaia kohatasust. Munitsipaallasteaedades käivate laste toidukulude katmiseks kehtestatud piirmäära ulatuses on tuleva aasta eelarvesse kavandatud 6 miljonit eurot, millele lisandub 240 000 eralasteaedades käivate laste eest. Et toetada peresid veelgi, muutis linn tänavu lasteaia kohatasu vabastamise põhimõtteid. Kui seni olid kohatasust vabastatud vähekindlustatud pered, hariduslike erivajadustega laste vanemad ning pere kolmanda ja enama lasteaias käiva lapse vanemad, siis nüüd saab kohatasu vabastust ka pere teise lasteaias käiva lapse eest.

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul on hariduse valdkonna investeeringute prioriteediks hoonete renoveerimine, ventilatsiooni parendamine koolides ning spordisaalide ja staadionide arendamine. „Jätkuvad Mustamäe huvikooli uue hoone ehitustööd, alustatakse huvikeskuse Kullo uue hoone ja Heleni kooli projekteerimist,“ ütles Belobrovtsev. „Valmib Tallinna kunstikooli renoveerimise projekt ja alustatakse ehitustöödega. Lõpuni viiakse Jakob Westholmi Gümnaasiumi ja Tallinna reaalkooli juurdeehituste ideekonkursid ja alustatakse projekteerimist. Renoveeritakse Tõnismäe reaalkooli ventilatsioon ning rekonstrueeritakse Linnamäe vene lütseumi spordiväljak. Renoveerimistöid viiakse läbi ka mitmetes lasteaedades. 2022. aastal valmivad ehitustööd Vindi, Rõõmupesa, Merivälja, Asunduse, Kellukese ja Maasika lasteaias. Ehitustöödega alustatakse Kristiine, Magdaleena ja Männiku lasteaias. Projekteerimistöödega alustatakse või jätkatakse veel 15 lasteaias.“

Noorsootöö alal jätkuvad tuleval aastal tegevused, mis tagavad noortele mõeldud info atraktiivsuse ning nõustamise parema kättesaadavuse, näiteks koostöö koolidega, interaktiivse kodulehe arendus ning sotsiaal- ja muu meedia aktiivne kasutamine teavitustöös. Ühtlasi toetatakse noortelaagrite korraldamist, sh Sihtasutuse Õpilasmalev tegevust. Noortele pakutakse võimalusi osaleda ja kaasa rääkida linnaelus, toetades noortevolikogu ja noortenõukogu tegevust. Jätkatakse Euroopa Sotsiaalfondist kaasrahastatud programmi „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ tegevusi.

Head Uudised GoodNews