1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna kaasava eelarve hääletusel võidutsesid rohelus, välitualetid ja välijõusaalid
Tallinna kaasava eelarve hääletusel võidutsesid rohelus, välitualetid ja välijõusaalid

Tallinna kaasava eelarve hääletusel võidutsesid rohelus, välitualetid ja välijõusaalid

Tallinna kaasava eelarve hääletusel osutusid edukaks projektid, mis toovad linnaruumi juurde rohelust, välijõusaale ning mugavusi parkidesse ja muudele puhkealadele.

„Tänan kõiki, kes kaasava eelarve protsessis osalesid – nii neid, kes pakkusid välja ideid, kui ka neid, kes hääletasid. Mul on hea meel, et inimesed hoolivad oma kogukonnast ja osalevad aktiivselt linnaruumi kujundamises,“ ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. „Kaasav eelarve aitab meil mõista, millisena soovib rahvas oma linna tulevikus näha ja pakub inimestele võimalust otsustusprotsessides aktiivselt kaasa lüüa.“

Hääletusel osales kokku 11 140 Tallinna elanikku. Kõigi esitatud ideedega saab tutvuda veebilehel. Eelarve realiseerimiseks 2022. aastal on kavandatud miljon eurot. Võrreldes eelmise aastaga on summa kasvanud 200 000 euro võrra.

Hääletuse võitjad linnaosade kaupa:

Haaberstis võitis algatus rajada nägusad ja keskkonnasõbralikud rannatualetid ja välidušid Kakumäe randa. Idee kohaselt rajataks Kakumäe randa kõigile tasuta kasutamiseks ilus paviljon, kus on vee ja äravooluga tualetid, välidušid, joogikraan, ema-lapse tuba ja lukustatavad kapid, mis parandaks ranna kui ajaveetmiskoha väärtust erinevate vajadustega inimestele.

Kesklinnas võitis algatus istutada rohkem puid kesklinna parginurkadesse, tänavaäärtesse ja ristmikevahelisi muruplatse, mis on linna omanduses. Kõrghaljastus aitab leevendada suvist kuuma ning elanikel olla ja liikuda puude varjus, aitab neutraliseerida linnaelanike ökoloogilist jalajälge, summutab müra ning teeb linna ilusamaks ja hubasemaks.

Kristiines tuli esimeseks idee rajada linnaossa kolm muudetavate raskustega välijõusaali, mis annavad võimaluse teha vabas õhus aasta ringi sama kvaliteetset jõutreeningut kui sisejõusaalides. Ettepaneku järgi hakkaksid välijõusaalid paiknema aadressidel Tedre 58, Sõstra 1a ja Kännu 86.

Lasnamäel võitis idee rajada parkides asuvate suuremate mänguväljakute lähedale avalikud tualetid. Kavas on rajada statsionaarsed tualetid Pae ja Kivila parki.

Mustamäel tuli esimeseks idee rajada Sütiste metsa Tervise 21 spordihoone juurde välijõusaal, mis oleks sama kvaliteetne ja mugav kui hea sisejõusaal.

Nõmmel anti toetus suusahüppetorni K50 (Vana-Mustamäe 16) visioonile, mis lisaks hüppetorni kõrgemale korrusele laiendatud platvormi, kust saaksid silmapiiri vaadelda lisaks sportlastele ka piirkonna elanikud ja teised huvilised. Kuna võiduidee eeldab ainult projektdokumentatsiooni koostamist, siis teostatakse kaasava eelarve vahenditest ka hääletusel teiseks jäänud projekt rajada Nõmme rongi- ja bussipeatustesse rattaparklaid ja rattamaju.

Pirital võitis inimeste poolehoiu idee rajada Pirita Majandusgümnaasiumi õuealale mitmekesine õuesõpet soodustav koolipark, kus oleks muu hulgas ronimisatraktsioonid, istumisalad ja ratastele osavusrajad. Õueala annaks võimalusi suhelda ka pärast koolitunde ja soodustada värskes õhus viibimist, samal ajal kinnistades koolis õpitut, nagu maha joonistatud maakaart või korrutustabel.

Põhja-Tallinnas võitis idee rajada aadressile Vabriku 11 jaapanipärane jätkusuutliku liigikooslusega minimets. Mitmekesine tihe minimets meelitaks ligi putukaid ja linde, suurendaks bioloogilist mitmekesisust, vähendaks õhu saastatust ja mürataset. Isereguleeruva ja kiiresti kasvava minimetsa idee on alguse saanud Jaapani botaaniku ja taimeökoloogi Akira Miyawaki töödest. Sellised ökosüsteemid on kliimaeesmärkide saavutamisel võtmetähtsusega.

Head Uudised GoodNews