1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Tallinna Keskraamatukogu e-raamatukogudest tehti 2021. aastal rekordarv laenutusi
Tallinna Keskraamatukogu e-raamatukogudest tehti 2021. aastal rekordarv laenutusi

Tallinna Keskraamatukogu e-raamatukogudest tehti 2021. aastal rekordarv laenutusi

Tallinna Keskraamatukogu e-raamatukogudest ELLU ja Over Drive tehti 2021. aastal rohkem kui 138 000 e-laenutust. E-raamatute laenutamine sai hoo sisse koroonapandeemia ning raamatukogude ajutise sulgemise tõttu, kuid on jäänud kasvama ka piirangute leevenemisel. 2020. aastal kasvas laenutuste arv kolm korda ning 2021. aastal veel 6%.

18. märtsil 2020 avas Tallinna Keskraamatukogu seoses üleriigilise eriolukorraga oma e-raamatukogud ja andmebaasid kõigile Eesti elanikele. E-raamatukogudesse on tänaseks konto loonud rohkem kui 27 600 lugejat üle Eesti.

E-raamatukogust ELLU, kust saab laenata eestikeelseid e-raamatuid, laenasid 2021. aastal kirjandust ligi 13 500 lugejat, neist ligi 60% olid tallinlased ja 40% mittetallinlased. E-raamatute ja e-audioraamatute laenajaid oli igas vanuses, kõige nooremad olid eelkooliealised ning kõige vanemad 92-aastane mees ja naine.

Tallinna elanikud on ELLU-st saanud tasuta eestikeelseid e-raamatuid laenata juba 10 aastat (ELLU avati 31. jaanuaril 2002). „Meil on väga hea meel, et tänu ELLU-le on e-raamatute laenutus läinud lõpuks lendu ja oleme saanud Tallinna Keskraamatukogu hea teenuse, hetkel veel sisuliselt ainsa e-raamatute laenutamise teenuse, laiendada Kultuuriministeeriumi toel üle terve Eesti, ütles Tallinna abilinnapea Kaarel Oja.

Peamiselt võõrkeelseid e-raamatuid, e-audioraamatuid ja  e-ajakirju sisaldavast e-raamatukogust Over Drive laenati 2021. aastal kõige rohkem e-audioraamatuid. Tänu koostööle Eesti Audioraamatute Keskusega saab alates möödunud aastast Over Drive’ist laenata ka eestikeelseid audioraamatuid. „Vaadates e-raamatute ja e-audioraamatute laenutusnäitajaid, võib öelda, et viimased kaks aastat on muutnud e-raamatud ja nende laenutamise palju enamatele inimestele vajalikuks teenuseks ning trükiraamatud on saanud enda kõrvale võrdväärsed sõbrad,” kommenteeris Oja.

2021. aasta ELLU enimlaenatud teosed olid: Delia Owens „Kus laulavad langustid”, Susan Luitsalu „Ka naabrid nutavad” ja Nicola May „Väike nurgapood”. Enimlaenatud Eesti autorite ilukirjandusteosed olid: Eia Uus „Tüdrukune”, Vahur Afanasjev „Serafirma ja Bogdan” ja Andrus Kivirähk „Rehepapp”. Enimlaenatud Eesti autorite lasteraamatud: Andrus Kivirähk, Heiki Ernits „Tond ja Facebook”, Aidi Vallik „Kuidas elad, Ann?”, Andrus Kivirähk „Kaka ja kevad”. Enimlaenatud autorid olid: Jørn Lier Horst, Jaak Roosaare ja Lucinda Riley.

2021. aastal olid Over Drive’is enimlaenatud ingliskeelsed audioraamatud: „A Promised Land”,  „Anxious People” ja „Becoming” . Enimlaenatud venekeelsed e-raamatud olid: „Обними меня крепче. 7 диалогов для любви на всю жизнь”, „Тревожные люди” ja „Зачем мы спим. Новая наука о сне и сновидениях”.               

Edetabelid leiab Tallinna Keskraamatukogu veebilehelt.

Aastatel 2020 ja 2021 toetas e-raamatute ja e-audioraamatute litsentside ostmist e-raamatukogudesse Kultuuriministeerium. Annetusi tegid erinevad kohalikud omavalitsused ja eraisikud. 

E-raamatukogude kasutamiseks peab olema Tallinna Keskraamatukogu lugeja. Raamatukogu lugejaks saab registreerida veebi teel kodust lahkumata. Rohkem infot lugejaks registreerimise ja e-raamatukogude kasutamise kohta leiab veebilehelt.

Head Uudised GoodNews