1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Tallinna Kunstihoones avatakse näitus “Mis sillutab teed uuele maailmale?“
Tallinna Kunstihoones avatakse näitus “Mis sillutab teed uuele maailmale?“

Tallinna Kunstihoones avatakse näitus “Mis sillutab teed uuele maailmale?“

17. septembril avatakse Tallinna Kunstihoones näitus „Mis sillutab teed uuele maailmale?“, kus vaadeldakse viimase kümnendi sotsiaalselt kaasavat kunsti ja kunsti rolli sotsiaalses ja poliitilises võitluses.

Näituse kuraatori Corina L. Apostoli sõnul juhindus ta väljapanekut koostades veendumusest, et kunstnikud osalevad meie aja tähtsaimates aruteludes. Nende hääl on oluline nii ühiskonna kujundamisel kui ka ettekujutuse tekkimisel, kuidas asjad võiksid teisiti olla. „Näitusel osalevate kunstnike looming toob kokku kunsti, aktivismi ja maailma poliitika selle eri tahkudes,“ ütleb ta. „Luban, et näitus pakub vaatajatele naerupahvakuid, kuid ka siirast muret toimuva pärast.“

Oma töid eksponeerivad 14 kunstnikku või rühmitust: Sandra Kossorotova, Kristina Norman ja Urmas Viik Eestist ning Alina Bliumis, Zach Blas, Chto Delat?, Vala T. Foltyn, Núria Güell, Daniela Ortiz, Tanja Ostojić, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Dushko Petrovich ja Ala Younis välismaalt.

Apostol on 2019. aastal ilmunud raamatu „Making Another World Possible“ (Routledge, Creative Time) kaasautor. Nii raamat kui ka näitus käsitlevad sotsiaalselt kaasavate kunstiprojektide kaudu kümmet üleilmset probleemi: ühiskonna militariseerumist, üha suuremat järelevalvet, süvenevat majanduslikku ebavõrdsust, ühiskondlike liikumiste esiletõusu, rahvaste ümberasumist, kosmopoliitikat, võitlust rassismiga, loomehariduskriisi, queer-küsimusi ja poliitilist väljendust ning poliitilist tegutsemist võimaldavaid uusi vahendeid. Üleilmne pandeemiakatastroof on paljusid pakilisi küsimusi üksnes võimendanud ja huvi sotsiaalselt kaasava kunsti vastu on suurenemas: see on liikunud kunstimaailma äärealalt nüüdiskunsti ja tänapäeva poliitika-arutelu keskmesse.

Head Uudised GoodNews