1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi juhatuse esimees Alar Lõhmus: Jääkarumaja peab valmima selle aasta septembriks
Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi juhatuse esimees Alar Lõhmus: Jääkarumaja peab valmima selle aasta septembriks

Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi juhatuse esimees Alar Lõhmus: Jääkarumaja peab valmima selle aasta septembriks

Alar Lõhmus (Foto Kalev Lilleorg)Aasta lõpus jõudis avalikkuse ette rõõmustav uudis, et Tallinna loomaaia uue polaariumi ehk Jääkarumaja ehitus juba käib ja sügisel kõnnivad valged karud juba oma uude kodusse.

Projektist “Jääkaru uus kodu” on juba pikka aega räägitud, selle raames on olnud palju üritusi ja ilmselt tahaksid inimesed ka teada, kusmaal on jääkarude uue kodu, mis on tulevase polaariumi üheks osaks, ehitamine jõudnud. Tänu heade inimeste annetatud 350 000 eurole ning Tallinna linna poolt eraldatud 2,5 miljonile eurole valmib uus Jääkarumaja selle aasta septembrikuus.

Kogu selle projekti taga aga on üks seltskond vabatahtlikke, keda ühendab nimetus Tallinna Loomaaia Sõprade Selts ning nende tegevusest jääkarude abistamisel räägib seltsi juhatuse esimees Alar Lõhmus.

Kui kaua on Tallinna Loomaaia Sõprade Selts jääkarude uue kodu rajamise projekti vedanud?

Selts ja tema praegused liikmed on vedanud jääkarude projekti pikki aastaid, aga aktiivsemalt on tegutsetud viimased 4 aastat.

Kuidas see periood on läinud? Millised kampaaniad on olnud edukaimad?

Üldjoontes on projekt läinud väga edukalt — vähemalt minu arvates. See on meie esimene suurprojekt ja tulemust ei ole millegagi võrrelda, seega loeme, et väga edukalt. Kõige tulusam oli aasta 2015, kuna just sellel perioodil korraldasime suurimad teavituskampaaniad. Muidugi on väga edukas olnud kolme telekomifirma poolt pakutav mobiiliga annetamisvõimalus.

Olete puudutanud paljude eestimaalaste südameid. Kuidas hindate inimeste valmisolekut midagi vastu ootamata head teha?

Arvan, et Eesti inimesed on oma võimalusi arvestades päris lahked ja abivalmis. Väga tänuväärne on see, et paljud inimesed tahaks panustada lihtsalt tööga, aga esialgu ei ole see antud projekti raames veel võimalik. Samas loodame, et Jääkarumaja valmimisel saavad kõik abilised panustada ka oma tööga.

Millal algas uue Jääkarumaja ehitus ja kus maal ehitus on?

Jääkarumaja ehitus algas eelmise aasta keskel ja ehitustööd on täpselt graafikus. Kui kõik läheb plaanipäraselt, peab Jääkarumaja valmima selle aasta septembriks.

Kas on olemas kogu vajalik summa, et polaarium valmis saaks?

Jääkarumaja ehitusliku osa lõpetamiseks on minule teadaolevalt raha olemas. Kogu polaariumi lõpuni ehitamiseks vajalikku summat ei ole kindlasti koos, aga see ei ole ka lõpuni selge, mis või kes sinna tulevad. Kui nüüd rääkida Jääkarumajast, siis kindlasti võib nii unikaalse ehituse käigus ilmneda mingeid ootamatusi, aga ka sellele on mõeldud. Pigem võime rääkida rahast, mis kulub Jääkarumaja multimeedia ja ümbruse tarvis. Plaanitud on ju mitte ainult karusid näidata, vaid tutvustada kaasaegsete vahenditega elu teisel pool polaarjoont. Samuti peab hoolega läbi mõtlema, kui palju raha investeerida interaktiivsete lahenduste peale. Sinna saab kindlasti kulutada väga palju, aga kas see alati just hädavajalik on? Mõistagi ei ole külastajatel mõnus tulla vaatama Jääkarumaja, mis asub keset porimülgast, seega loomaaed püüab kindlasti ümbruse kordategemisse oma ja meie võimaluste piirides panustada. Ja kui me nüüd sisu ja välise külje korrastamisele mineva raha vajaduse kokku võtame, siis paar-kolmsada tuhat eurot kulub kindlasti veel lisaks ära.

Milline on teie edasine tegevuskava?

Tallinna Loomaaia Sõprade Selts hoiab loomaaia, linnavalitsuse ja ehitajaga tihedat sidet, et jooksvalt jälgida Jääkarumaja ja kogu polaariumi ehitustööde kulgu. Kavas on kindlasti jätkuvalt korraldada Jääkarumaja projekti tutvustavaid kampaaniaid. Igasugune abi selle ja kõigi teiste projektide raames on teretulnud ja väga vajalik.

Head Uudised GoodNews