1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TALLINNA PÄEV I Tallinna päeva e-etteütlust kirjutas rekordarv osalejaid
TALLINNA PÄEV I Tallinna päeva e-etteütlust kirjutas rekordarv osalejaid

TALLINNA PÄEV I Tallinna päeva e-etteütlust kirjutas rekordarv osalejaid

Traditsioonilist Tallinna päeva e-etteütlust kirjutas täna rekordarv osalejaid, tõustes üle kahe tuhande. Teiste seas pani end proovile ka linnapea Mihhail Kõlvart ning abilinnapead Eha Võrk ja Aivar Riisalu.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on 15. mai tallinlastele alati olnud paljutähenduslik päev, kuid eriti täna. „Me tähistame Tallinna päeva, aga ühtlasi taasavame linna peale eriolukorda ja sellest tingitud piiranguid. Kriisid toovad alati õppetunde ja arvan, et ka see raske aeg pani meid mõtlema, kui tähtis on koht, kus elame ning inimesed, kes on meie kõrval ning ainult siis, kui oleme koos, saame hästi hakkama,“ rääkis linnapea. „Ja kui on midagi, mis ühendab meid kõige rohkem, siis on see just keel. Sest keel ei ole mitte ainult suhtlusvahend, vaid see on ka kultuuri ja identiteedi aluseks. Mul on väga hea meel, et just täna, Tallinna päeval, oleme koos ja kirjutame etteütlust. Jaan Kross on öelnud, et kõik, mis inimene on iial kirjutanud, see ongi tema enese lugu. Kirjutame Tallinna lugu koos.“

E-etteütlust olid oodatud kirjutama kõik, kes head eesti keelt väärtustades soovisid oma teadmisi proovile panna. Etteütluse teema on alati olnud seotud Eesti kirjanduse, kultuuri ja Tallinna ajalooga. Seekordne etteütlus oli pühendatud legendaarsetele tallinlastele Jaan Krossile ja Georg Otsale, kelle 100. sünniaastapäeva me tänavu tähistame. Õpetajate Ülle Salumäe (Gustav Adolfi Gümnaasium), Seoriin Jõgise (Tallinna Täiskasvanute Gümnaasium) ja Krista Nõmmiku (Vanalinna Hariduskolleegium) koostatud teksti luges ette armastatud näitleja Märt Avandi.

Kui eelmisel aastal oli Vabaduse väljakul oli etteütlust kirjutamas 1800 inimest, siis täna oli osalejaid ligi 2100.

„Senise osalusrekordi purustamine ei olnud meie eesmärk, kuid see rekord tuli – täna kirjutas Tallinna päeva etteütlust 2085 inimest. Nii saame öelda, et võrreldes eelmise aastaga oli osalejaid jällegi rohkem,“ ütles linnapea lõpetuseks.

Etteütlust saab järele vaadata Youtube’is.

Tallinna päeva puhul said õpilased end proovile panna digikultuuri aastale pühendatud võistlusel „Keeleklipp 2020“, parimad videod kuulutati välja vahetult enne etteütlust. Konkursil loodud videotesse tuli noortel põimida eesti keele ja Eesti pealinna ilu läbi oma silmade. Parimad videod valis välja žürii ning oma hääle said anda ka vaatajad.

Rahva lemmiku tiitli võitis luuleline keeleklipp, mille autoriteks on Tallinna 21. Kooli õpilased Martin Raid, Hanna Grete Rebane ja Albert Ader. Sama klipp osutus parimaks ka gümnaasiumi vanuseastmes.

7. –9. klasside arvestuses sai enim hääli Kalamaja Põhikooli õpilaste Angelina Rose Abolrous’i ja Iris Rämmeldi video.

4.–6. klasside arvestuses kogus suurima häältesaagi Tallinna Reaalkooli õpilaste Lisa Pruuli, Marie Songe ja Berta Lemberi keeleklipp.

Algklasside seas konkurentsitult parimaks tunnistatud keeleklipi „Minu lemmiklinn“ autor on Margo Orlova Tallinna Mustamäe Humanitaargümnaasiumist.

Anti välja ka eripreemiad, mille kohta saab lugeda SIIT!

Head Uudised GoodNews