1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tallinna tunnustati rahvusvahelise targa linna auhinnaga
Tallinna tunnustati rahvusvahelise targa linna auhinnaga

Tallinna tunnustati rahvusvahelise targa linna auhinnaga

Tallinn pälvis UNESCO ja Netexplo rahvusvahelise tarkade linnade auhinna „Netexplo Smart Cities 2020 Prize” digiarengu kategoorias. Auhind antakse üle järgmise aasta märtsis toimuval Netexplo foorumil Pariisis.

Tallinna linnasekretäri Toomas Sepa sõnul on selline kõrge tunnustus väga oluline, andes ühtlasi tunnistust sellest, et oleme oma digiarendustega ja uute tehnoloogiate rakendamisega õigel teel. „Seda enam, et infotehnoloogia on kiirestiarenev valdkond, kus konkurents kasvab aasta-aastalt ning seab seega igale kogukonnale üha keerulisemaid väljakutseid. Tallinna edulugu, millega eristume teistest – peitub eeskätt avalikel e-teenustel ja elektroonsel asjaajamisel ehk nö paberivabas linnavalitsuses,“ märkis Sepp. „Nii saavad elanikud kõiki linna teenuseid taotleda e-teenustena.

Taotluste menetlemine toimub selleks spetsiaalselt loodud infosüsteemides, mis on kiire, turvaline ning keskkonna- ja kasutajasõbralik. Niisamuti ei koostata linnavalitsuses enam ametlikke dokumente paberkandjal, vaid ajalooline linnajuhtimine on üle viidud tuleviku ehk e-lahendustele. Ühtlasi pakub Tallinn oma kodanikele mugavalt ja operatiivselt infot linnaelu kohta ning linna avaandmed võimaldavad ka paljudel uue majanduse ettevõtetel areneda.“

UNESCO ja rahvusvahelise vaatluskeskuse Netexplo partnerluses analüüsitakse igal aastal linnu üle maailma ning antakse välja targa linna auhinnad, et tõsta esile linnade innovaatilisi, jätkusuutlikke ja kaasavaid lahendusi 10 valdkonnas, milleks on atraktiivsus, andmesfäär,  haridus, säästlik areng, finantseerimine, elamumajandus, liikuvus, digiareng, süsinikneutraalsus ja transport. 2020. aasta võitjad avalikustati ÜRO ülemaailmsel linnade päeval.

„Tallinn on üks erinevates valdkondades auhinnatud kümnest linnast üle kogu maailma. Digiarengu kategoorias tunnustatakse uute tehnoloogiate kasutamist ja innovaatiliste teenuste loomist linnaelanike elukvaliteedi parandamiseks,“ märkis Tallinnale auhinnateate edastanud Nepexplo vaatluskeskuse president ja üks asutajaid Thierry Happe.

Lisaks Tallinnale kuuluvad Netexplo Smart Cities 2020 kümne parima hulka Austin (USA), Dakar (Senegal), Espoo (Soome), Medellín (Colombia), Shenzhen (Hiina), Santiago (Tšiili), Singapur, Surat (India) ja Viin (Austria).

Netexplo on sõltumatu vaatluskeskus, kus uuritakse digitaalsete tehnoloogiate mõju ühiskonnale ja ettevõtlusele aastast 2007. Netexplo ja UNESCO partnerlus kestab 2011 aastast. Rohkem infot leiab SIIT.

Head Uudised GoodNews