1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Tallinna vanalinna ümbritseb uus roheline linnamüür
Tallinna vanalinna ümbritseb uus roheline linnamüür

Tallinna vanalinna ümbritseb uus roheline linnamüür

Tallinna vanalinna Harju ja Kullassepa tänavat kaunistavad sellest nädalast linnamüürist inspireeritud lillevaasid-teetõkised, mille sisse saab istutada väiksemaid puid ja põõsaid. Praegu kasvavad betoonpottides väikesed palmid, linnaliiliad ja paradiisilinnulilled.

„Vanalinnas liikujaile tuttavad betoonist tuvid ilmestavad linnapilti juba 2005. aastast ja on oma tööd siiani hästi teinud. Nüüd aga oli aeg leida värske lahendus, mis lisaks liikluse takistamisele ja jalakäijate kaitsmisele pakuks ka silmailu,“ rääkis abilinnapea Kalle Klandorf. „Uute teetõkisteks mõeldud väikevormide loomiseks korraldas Tallinna keskkonna- ja kommunaalamet 2018. aastal ideekonkursi, kus parimaks osutus võistlustöö „Roheline linnamüür“. Võidutöö alusel valmis 30 betoonist teetõkist, mis jõudsidki nüüd oma asukohtadesse Harju ja Kullassepa tänavatel.“

Ideekonkursiga sooviti leida linnakeskkonda visuaalselt sobituvad ja tehnilistele nõuetele vastavad arhitektuursed ja/või kunstipärased teetõkised. Konkursile laekus 14 erinevat lahendust, millest parimaks osutus Stuudio Tallinna võistlustöö „Roheline linnamüür“.

Võidutöö autori Villem Tomiste sõnul sai ta inspiratsiooni vanalinna müürist ja bastionidest. „Tegemist on Raekoja platsi kaitsvate teetõkistega, olles selliselt tänapäevaseks roheliseks linnamüüriks,“ ütles Tomiste. „Avalik ruum on linlase elutuba ja nii nagu kodus on ka Harju tänava ruum kavandatud muutuvana, et olla ajakohane ja värske. Talvel kasvavad siin igihaljad männid ja pohlad, suvel aga palmid ja teised eksoodid, nii nagu saja aasta eest siinsamas asunud hotell Kuldlõvi terrassil.“

Lillevaase-teetõkiseid võib paigutada vajalikesse kohtadesse kas üksikult või hajusate gruppidena. Et väikesed tornid tänavapildis paremini välja paistaksid, on sinna kavandatud istutuspottides taimed. Taimi saab vastavalt hooajale, aastaajale või hoopis mingi kindla sündmuse tarbeks hõlpsasti vahetada. Nii saab kasutada ka eksootilisemaid taimi või hoopis marjapõõsasaid, mis omakorda loob avalikku ruumi kodust hubasust. Praegu on vaasidesse istutatud kääbuspalmid, sitked linnaliiliad ja streliitsiad ehk paradiisilinnulilled. Talveks asendatakse need mägimändide ja teiste igihaljaste liikidega. Taimede istutuse ja korrashoiu eest vastutab Kadrioru Park.

Lillepotid-teetõkised kaaluvad 340 kilo ning on valmistatud helehallist betoonist. Kuna Eestis soovitud kvaliteedis betoonelementide tootmise kogemust ei olnud, valmisid tooted Itaalia tootja Escofet 1886 tehases. Nende tootmise ja kohaletoimetamise maksumuseks kujunes 67 320 eurot.

Head Uudised GoodNews