1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinna vanausuliste palvela sai renoveeritud
Tallinna vanausuliste palvela sai renoveeritud

Tallinna vanausuliste palvela sai renoveeritud

Tallinnas, Kristiines asuva vanausuliste palvela põhjalikud ehitustööd on lõppenud – tänaseks on renoveeritud kogu hoone, ühtlasi on värske ilme saanud Eestis ainulaadne palvela ikonostaas.

Abilinnapea Andrei Novikovi sõnul on vanausuliste kogukond vaatamata tagakiusamisele aastasadade jooksul säilitanud oma identiteedi ning hoidnud alal oma usukombed ja traditsiooni. „Vanausulised on väärtuslik panus meie kultuurilisse mitmekesisusse,“ tõdes Novikov. „Kibuvitsa palvela taastamine oli linna muinsuskaitse osakonnale kauaaegne projekt, millega alustati juba 2007. aastal. Ent just viimastel aastatel on toimunud mahukamad ja suuremad ehitustööd. Tänaseks on remonditud kogu hoone, muuhulgas on vahetatud ka elektrijuhtmestikud ja uuendatud kanalisatsioon. Ühtekokku läks palvela taastamistööd maksma ligemale 200 000 eurot.“

Vanausulised on väärtuslik panus meie kultuurilisse mitmekesisusse.

Kristiine linnaosa vanema Jaanus Riibe avaldas täna heameelt, et nii unikaalne objekt linnaosas on kvaliteetselt taastatud ja palvela saanud tagasi oma autentse ajaloolise ilme. „Palvela ehitati 1930. aastal Kristiinesse koguduse liikme annetatud krundile ja olgugi, et sellel palvela hoonel on juba üsna pikk ja väärikas ajalugu, on see jätkuvalt paljudele linnaosa elanikele põnevaks avastuseks,“ märkis Riibe. „Täna on hoone Kristiine Linnaosa Valitsuse bilansis, mistõttu on selles toimunud tööd meile eriti tähtsad ja jälgisime lähedalt igat etappi. Hoiame ja säilitame oma ajalooväärtuseid, et ka tulevastel põlvedel oleks, millest õppida ja kust teadmisi omandada.“

Hoiame ja säilitame oma ajalooväärtuseid, et ka tulevastel põlvedel oleks, millest õppida ja kust teadmisi omandada.

Hoone otsustati rekonstrueerida 1931. aastal valminud kujul, muuhulgas taastati ka sibulkupliga harjatorn ning konserveeriti palvela ikoonid. 2015. aasta suvel tuvastas OÜ Ehitusekspert Vanausuliste palveruumis majavammi, mille tõttu põrand oli juba varem vajuma hakanud. Vammi likvideerimiseks eemaldas OÜ Asbeko Air kogu põranda ja sellealuse täitepinnase kuni sügavuseni, kus seeneniidistikku enam ei esinenud. Osaliselt tuli eemaldada ka siseseinte kattelaudis. Vundament kaevati seestpoolt kuni taldmikuni lahti ning töödeldi seenetõrjevahendiga. 2016. aastal restaureeriti pärast seenkahjustuste likvideerimist Vanausuliste palvela põrand ning rajati pinnasevee ärajuhtimise süsteem. Möödunud ja käesoleval aastal teostati siseruumides restaureerimistöid.

Palvela ehitati 1930. aastal Kristiinesse koguduse liikme annetatud krundile. Hoone laienduse ja ikonostaasi projekti autoriks oli Nikolai Thamm noorem, kes oli ka „Russalka“ monumendi arhitekt. 1960. aastatel kaotas lihtne kogudusehoone kõik oma funktsioonile viitavad elemendid, sh sibulkupliga torni. Kümmekond aastat tagasi tunnistati vanausuliste palvela ja selle ikoonid Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna soovitusel kultuurimälestisteks. 

Head Uudised GoodNews