1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Tallinnas toimub laupäeval õpilasfirmadelaat
Tallinnas toimub laupäeval õpilasfirmadelaat

Tallinnas toimub laupäeval õpilasfirmadelaat

Laupäeval, 9. veebruaril toimub Tallinnas Rocca al Mare ja Kristiine keskustes rahvusvaheline õpilasfirmadelaat, kus osalevad rekordilised 278 ettevõtet.

„Tegelikult isegi kõik huvilised ära ei mahtunudki,“ märkis õpilasfirmadeprogrammi juhtiva Junior Achievement Eesti direktor Kersti Loor. Paar firmat on tulnud Gruusiast, üheksa Soomest ja üks Suurbritanniast.

Toodete seast leiab bambusest biolagunevad joogikõrred, ehted, meigitooted, söödava pusle, käsitöökohukesed, kõlariga padjad, põnevad jalgrattad  jne. Lisaks pakuvad mitmed õpilasfirmad teenuseid organiseerimisteenusest haudade korrastamiseni.

Päeva lõpuks valib žürii välja parimad õpilasfirmad erinevates kategooriates: tunnustatakse kõige innovaatilisemat ideed, parima toote või teenuse välja mõelnud õpilasfirmat, tugevaimat müügistrateegiat, sotsiaalseimat õpilasfirmat, kõige keskkonnateadlikumat ja stiilseimat õpilasfirmat. Žüriisse kuulub palju ettevõtjad, riigiasutuste eksperte ja ettevõtlushariduse spetsialiste, nende hulgas Jaak Roosaare, Anne Sulling, Ülari Alamets jt.

Aasta parim Eesti õpilasfirma selgub maikuus suurel õpilasfirmade võistlusel.

Kokku tegutseb sel aastal Eestis 97 põhi-, kesk- ja kutsekoolis ligi 400 õpilasfirmat. JA Eesti ettevõtlusõppe programmide järgi õpib enam kui 13 000 noort aastas.

Keskmiselt teenib üks õpilasfirma tegutsemise jooksul kasumit umbes 200 eurot, kuid edukaimatel küündivad need numbrid tuhandete eurodeni. Üle 16 000-eurose käibega firmad tuleb registreerida päris ettevõttena ja ka seda on nii mõnedki õpilasfirmad teinud.

Euroopa õpilasfirmade võistlusel on meie õpilasfirmad pälvinud mitmeid auhinnalisi kohti ja kolm korda on koju toodud ka esikoht: 2009 – Roheline Jälg, 2013 – Kolm Põrsakest, 2017 – Festera.

Head Uudised GoodNews