1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinnast saab rohkete valguslahendustega muinasjutumaa
Tallinnast saab rohkete valguslahendustega muinasjutumaa

Tallinnast saab rohkete valguslahendustega muinasjutumaa

Tallinna tänavapilti tuleb aasta pimedaimaks ajaks üle 300 valgusinstallatsiooni, mille hulgas on ligikaudu 100 uut valguslahendust. Nii muutub Tallinn jõulude eel otsekui talviseks muinasjutumaaks.

„Sel aastal on kõik teisiti, nii ka jõulud – need tulevad varasemast valgusküllasemad ja säravamad,“ ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. „Soovime, et jõuluvalgus tooks linna helgust ja soojust, mis vaatamata õues valitsevale pimedusele inimeste südameid rõõmustaks. Nii saame ka karmil koroonaajal osa sellest erilisest meeleolust, mida jõulud meie hinge toovad, ja ehkki traditsioonilisi üritusi sel talvel korraldada ei saa, loodame siiski, et oma jõuluime leiab iga suur ja väike.“

Linnapea sõnas, et kogu linnas hakkab silmailu pakkuma kokku üle 300 meeleoluka installatsiooni. „Lisaks juba tuttavatele valgustatud puudele ja purskkaevudele, valguskettidele ja -skulptuuridele ning loomulikult jõulukuuskedele saab tänavu näha ligikaudu 100 uut valguslahendust,“ ütles Kõlvart. „Nende paigutamisel pidasime silmas, et nii jalgsi kui ka autoga liikelejatel oleks midagi vaadata. Kuid eelkõige oleme mõelnud sellele, et inimesed tuleksid välja jalutama ning saama vahetult osa imelisest jõuluaegsest valgusesärast. Ja on, mida vaadata.“

Üks suurejoonelisemaid ja omanäolisemaid installatsioone püstitatakse linnapea sõnul Vabaduse väljakule. „See on uudne ja suursugune valguspurskkaev, mis saab täiendust igal advendil ning jõuab täie hiilguseni jõulupühadeks,“ sõnas Kõlvart.

4.-6. detsember toimub minifestival „Väike valgus“ Tornide väljakul, kus Eesti valguskunstnikud näitavad oma töid.

„Tornide väljakule kõnnib Kadrioru valgus, mis sügisel kurja viiruse tõttu tulemata jäi. Tornide väljakust saab ajas muutuv park, kuhu samuti lisandub uusi installatsioone kogu detsembri vältel,“ ütles Kadrioru Pargi juhataja Ain Järve. Tema sõnul näeb erilist vaatepilti ka Toompargis Snelli tiigi kõrval – seal hakkavad „kasvama“ kõikidest linnaosadest kokku toodud valgustammed, ühtekokku kaheksa puud. „Uue turu platsile Rahvusooper Estonia kõrval aga kerkib kuuskede salamets, nii et kõik, kellel ei ole mahti linnast välja sõita, saavad ka linna südames kuuselõhna nautida,“ lisas Järve.

Vanalinnas saavad uue ja ühtse kujunduse Vene ja Viru tänavad, mis järgivad ümarkaarsete akende, uste ja võlvide joont. Jätkatakse ka tänavate ehtimist juba traditsiooniks saanud väikeste kuuskedega, luues sellega muinasjutulise õhkkonna kogu Vanalinnas.

„Ükshaaval ilmub Vanalinna ja selle ümbrusesse neli ülisuurt jõululaternat, kuhu inimesed  saavad sisse pugeda ja ennast päkapikuna tunda,“ rääkis Ain Järve.

Pirita sillal on uueks lahenduseks linnaosale iseloomulikud valgusrüüs sillerdavad laevukesed. Laagna tee sildade alused sambad mähitakse tulekettidega ning jalutaja rõõmuks on jõulurüüs ka Stroomi rannaäärne promenaad ja Õismäe tiigi ümbrus, kuhu paigutatakse kokku kaks kilomeetrit tuleketti. Tartu maanteel kaunistatakse lennujaamast bussijaamani tänavavalgustuspostid ning viadukti kõrval olevale haljasalale pannakse rukkilille motiivid. Uued dekoratsioonid kaunistavad ka Pärnu maantee, Paldiski maantee ja Mustamäe tee tänavavalgustusposte.

Head Uudised GoodNews