1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Täna algab 19. Matsalu loodusfilmide festival
Täna algab 19. Matsalu loodusfilmide festival

Täna algab 19. Matsalu loodusfilmide festival

Matsalu loodusfilmide festival toimub sel aastal 15.–19. septembrini Lihulas ja edasi üle Eesti erinevates linastuspaikades.

Rahvusvaheline loodusfilmide festival toob ka sel aastal kohale nii filme kui ka filmitegijaid üle kogu Euroopa Eesti vaatajatele vaatamiseks. Filme on programmis kokku 60, nii et enne festivalile tulemist tasub kindlasti vaadata nende treilereid ja tutvustusi kodulehelt ning panna endale kokku sobiv festivalikava.

Sel aastal on festivali üheks oluliseks pärliks aga hoopis eriline loodusfotode näitus. Nimelt on Lihula mõisas ja hiljem Tallinna loomaaias võimalik näha Ungari loodusfotode viimase 30 aasta parimaid palasid. Näitusel on ka mitu maailmakuulsat pilti. Üks neist on näiteks Bence Máté foto nimega „Varjumäng“, mis võitis 2010. aastal maailma tähtsaimal loodusfotode konkursil aasta loodusfoto tiitli. Näha saab ka Csaba Daróczi pilti „Sõda ja rahu“ ja Bence Máté fotot „Konnakoivad“. Viimane võitis kaks aastat tagasi World Press Photo auhinna loodusekategoorias.

Festivali avatseremoonia on sel aastal pühendatud Eesti loodusfilmi suurtegija Rein Marani 90. sünnipäevale. “Eesti loodusfilmi grand old man Rein Maran sai sel nädalal 90 ja see on hea põhjus, miks sel aastal pöörata veel rohkem tähelepanu loodusfilmide näitamisele Eestis. Rein on olnud tänase Eesti loodusfilmitegijate põlvkonna vaimseks isaks ja suuresti on MAFF tänasel kujul nii kõrgetasemeline just tänu temale,” sõnas festivali peakorraldaja Silvia Lotman.

Sel aastal toimub festival 12-päevase rahvusvahelise üritusena, mis ulatub Lihulast Narva, Tallinnasse, Tartusse ja mujale. Programmi mahuvad linateosed nii metsikust loodusest, inimtegevuse ja looduse koosmõjust, keskkonnaprobleemidest ja looduskaitsest, ekspeditsioonidest ja uurimisretkedest kui ka šamaanidest ning loodusmüstikast. Kuigi eelmisel aastal tuli festivali pidada ilma välisautorite kohaloluta, siis sel aastal plaanivad paljud filmitegijad kohale tulla ja publikuga kohtuda. Festivali filmidest kolmandik linastub rahvusvahelises võistlusprogrammis. Filmid võistlevad kahes kategoorias: “Loodus” ning “Inimene ja loodus”. Parimad valib välja asjatundjatest koosnev žürii koosseisus Carlos Pérez Romero (Hispaania), Piret Eensoo (Eesti), Hans Markus Antson (Eesti), Aistė Žegulytė (Leedu), Marta Pulk (Eesti), Pille Maffucci (Eesti).

Festival toimub kõiki valitsuse kehtestatud koroonapiiranguid järgides.

Head Uudised GoodNews