1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna algavad Tallinna vanalinna päevad
Täna algavad Tallinna vanalinna päevad

Täna algavad Tallinna vanalinna päevad

Täna algavad 41. Tallinna vanalinna päevad, mille raames toimub nädalavahetuse jooksul enam kui 300 sündmust. Festivali avamine toimub täna, reede õhtul kl 19 Niguliste kiriku kõrval asuval pealaval. Talinna linnapea tervitussõnadele järgneb soulitar Rita Ray kontsert, mida saadab viipekeele tõlge. Päeva lõpetab pealaval TTÜ Puhkpilliorkestri kontsert „Sambasammul suvesse”.

Vanalinna päevade seekordne juhtmõte „Värske vaade” võtab tähelepanu alla kestliku linnaruumi, keskkonnasõbralikkuse ning kogukondliku kultuuri, millest tulenevalt on programmi koostamisel tehtud tihedat koostööd asumis tegutsevate kultuuriasutuste ja elanikke ühendava vanalinna seltsiga.

Tallinna kesklinna vanema Monika Haukanõmme sõnul on oluline väärtustada vanalinna ajaloolist kultuuripärandit. „Vanalinn ei ole ju üksnes ajaloohõnguga linnaruum, vaid eelkõige inimlik järjepidevus. Vanalinna päevad on aga traditsioon, mis selle järjepidevuse põnevas ja mitmekesises vormis meie kõigi ette lahti rullib,” ütles Haukanõmm. „Vanalinna päevad kannavad igal aastal juhtmõtet, milleks tänavu on „Värske vaade”. UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvat kultuuripärandit tuleb hoida, aga maailm muutub ning kindlasti tasub ka vanalinnas tegutseda suunal, et oleks innovaatiliste ja edasiviivate mõtete kohtumispaik. Loodetavasti jõuab nädalavahetusel vanalinna palju linlasi ja külalisi ka kaugemalt, et nende teemade üle üheskoos mõelda,” lisas Haukanõmm

Kokku on kuni pühapäeva õhtuni vältavate vanalinna päevade programmis enam kui 300 sündmust, sh mitmekülgne kontserdiprogramm, kus eri lavadel astuvad üles Regatt, Sissi, Jarek Kasar ja Jaan Pehk, Duo Ruut, Mari Jürjens, Tallinna Kammerorkester, Littorina Saxofone Quartet, TTÜ Puhkpilliorkester, Estonian Voices, Vaiko Eplik & Eliit jpt. Lisaks toimub kümneid ringkäike ja tuure vanalinna parkides ning muuseumites, tegevust kogu perele leiab pärimuskülast ja laste- ja noortealalt Lahela.

Valik 2. juuni sündmustest:

  • 12.30 Prantsuse petankipiknik Tornide väljakul
  • 13.00 Alustab lasteala programm Toompargis
  • 17.00 Ajutise pargi avamine Raekoja platsil. Sõna saavad Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, kesklinna linnaosa vanem Monika Haukanõmm, ajutist parki tutvustab idee autor Hannes Aava.
  • 17.00 Mari Jürjensi kontsert Stenbocki maja hoovis
  • 18.00 35. rahvusvahelise pärimuspeo Baltica avamine Tornide väljakul.
  • 19.00 41. Tallinna vanalinna päevade avamine pealaval Niguliste kiriku kõrval. Avakõnedele järgneb soulitar Rita Ray kontsert.
  • 21.30 jätkab pealaval TTÜ Puhkpilliorkester kavaga „Sambasammul suvesse”

Kontserte toimub ka UNESCO muusikalinn Tallinna laval Piiskopi aias ning teistes asukohatades üle vanalinna.

Kogu päeva vältel saab osa võtta mitmekesisest muuseumiprogrammist, osaleda ekskursioodel, nautida pärimusküla ja laste- ja noorteala Lahela melu ning uudistada käsitööliste kaupu Vabaduse väljakul.

41. Tallinna vanalinna päevad, mida korraldab Tallinna Kesklinna Valitsus, toimuvad 2.-4. juunini 2023. Vaata kava siit!

Head Uudised GoodNews