1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna alustas digiarengu asekantslerina Luukas Kristjan Ilves
Täna alustas digiarengu asekantslerina Luukas Kristjan Ilves

Täna alustas digiarengu asekantslerina Luukas Kristjan Ilves

Tänasest alustab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis digiarengu asekantslerina tööd Luukas Kristjan Ilves.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul on uue asekantsleri ülesandeks viia Eesti digiriik senisest veel paremale tasemele ja ehitada juba loodud vundamendile tuleviku digiühiskonda. „Tänased ootused meie digiriigile on kõrgemad kui eales varem ning seda vaatamata sellele, et maailma tasemel oleme endiselt teerajajad. Uue asekantsleri ülesandeks on viia digiriik ja meie digiühiskond tasemele, mis nendele kõrgetele ootustele vastab, ja neid ka ületab, ning muuta riigi digiteenuste kasutajakogemus kõigile veelgi mugavamaks ja lihtsamaks. Selle saavutamiseks on lahkuv asekantsler Siim Sikkut loonud väga tugeva vundamendi ning tänasest võtab juhtrolli üle Luukas. Soovin talle selleks palju edu!“ sõnas Sutt.

Ilves nõustus ministriga, et nii Eesti inimeste kui rahvusvahelised ootused meie digiriigile on kõrged. „Inimene ootab riigi digiteenustelt kasutajakogemust, mis on sama hea, kui erasektori parimatel. Ettevõtjad ootavad maailma parimat platvormi äri ajamiseks ning maailm laiemalt näeb Eestit positiivse eeskuju ja digiühiskonna teerajajana. Minu eesmärk on, et digiühiskonna positiivne mõju oleks selgelt tajutav ka suurte ühiskondlike eesmärkide saavutamisel, nagu tervelt elatud aastad, majanduskasv, elanikkonna turvatunne ja rohepöörde edukus. Meie digiriik, ühendused ja küberturvalisuse kõrge tase peavad olema ühiskonnale toeks ka kriisihetkedel või juhul, kui satume rünnaku alla,“ rääkis Luukas Ilves.

Uue asekantsleri sõnul annab mullu sügisel valminud digiühiskonna arengukava 2030 olulise tõuke nende eesmärkide suunas. „Eriti põhjalikult käsitleb arengukava digiriigi arengut, kirjeldades rohelist, inimkeskset, tõhusat digiriiki, mis teeb sel kümnendil olulise kvaliteedihüppe. Tänan Siimu sihi paika panemise eest ja pingutan koos MKM-i digiarengu tiimi ja teiste nii avaliku kui erasektori partneritega selle edukal ellu viimisel,“ märkis Ilves.

Varem töötas Luukas Ilves küberturbe ning plokiahela ettevõtte Guardtime strateegiajuhina ning enne seda teadus- ja innovatsioonikoostöö osakonna juhina. Enne seda oli ta Brüsselis tegutseva mõttekoja The Lisbon Council asejuht ja vanemteadur. Eesti EL eesistumise ajal juhtis Luukas digipoliitika tiimi ja programmi Eesti Alalises Esinduses EL juures. Samuti on Ilves töötanud nii Riigi Infosüsteemi Ametis kui Kaitseministeeriumis. Kõrghariduse omandas Ilves Stanfordi Ülikoolis rahvusvaheliste suhete ja filosoofia erialadel, ta on käinud täiendkoolitustel Oxfordi Ülikoolis ning omandab praegu Executive MBA-d Quantic School of Business and Technology-lt.

Digiarengu asekantsleri ametiaeg kestab 5 aastat. Eelmine digiarengu asekantsler Siim Sikkut oli ametis 6. märtsist 2017 kuni 14. jaanuarini 2022.

Head Uudised GoodNews