1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Täna esitletakse EV100 pühendatud ajaloolist suurteost “Purjetamine Vabadusse”
Täna esitletakse EV100 pühendatud ajaloolist suurteost “Purjetamine Vabadusse”

Täna esitletakse EV100 pühendatud ajaloolist suurteost “Purjetamine Vabadusse”

Erma 33-uus-esi-V01Vabariigi aastapäeva pidustused saavad alguse suurejoonelise raamatuesitlusega, kus kaptenid Marko Matvere, Asko Künnap ja Meelis Niinepuu tutvustavad teost ühest eestlaste uskumatumast ja rahvusvaheliselt kõige kuulsamast pääsemisloost.

Raamat “Purjetamine vabadusse” räägib 16 eestlase, sealhulgas nelja väikese lapse ohtlikust merereisist Ameerikasse 1945. aastal. Punavägede eest pagemiseks võeti ette neli kuud kestnud reis üle Atlandi ookeani vaid kahe väikese kajutiga postiveoks mõeldud laguneva rannasõidupurjekaga Erma.

“Kuna nõukogude ajal seda raamatut Eestis avaldada ei tohtinud, siis on paraku meie lähiajaloo üks kuulsamaid merelugusid endiselt vähetuntud,” ütles raamatu üks väljaandja, ettevõtja ja Sihtasutus Unitas nõukogu esimees Meelis Niinepuu ning lisas, et eriti oluline on selline lugemine põlvkonnale, kelle jaoks vabadus on olnud suuresti iseenesestmõistetav. “See on lugu tõelisest vaprusest ja vabadusejanust,” lisas ta.

Raamatu autoriteks on merereisi ise kaasa teinud Voldemar Veedam ja teda hiljem abistanud ameerika ajakirjanik Carl B Wall. Teose originaaleksemplar ilmus 1952. aastal New Yorgis ning suure rahvusvahelise menu tõttu tõlgiti seda nii inglise-, saksa-, jaapani-, araabia- kui ka kümnetesse teistesse keeltesse. 1960ndatel kavandati eestlaste uskumatust pääsemisloost ka Hollywoodi filmi.

Niinepuu sõnul on seda reisi võrreldud Kon Tiki ekspeditsiooniga. “Aga kui Kon Tiki oli kuue täisjõus mehe teaduslik ekspeditsioon Vaiksel ookeanil, siis Erma retk on kuueteistkümne tavalise eestlase ellujäämislugu lekkivas paadis,” rääkis Niinepuu ning lisas, et mannetus olukorras purjeka saabumine Ameerikasse 1945. aasta detsembris oli tõeline sensatsioon, millest kirjutas kogu rahvusvaheline meedia. “See paat sai ikka vett ja vilet, sest teekonda ju alustati hilissuvel, kuid ajalehefotol, mis Erma saabumisest on tehtud, sajab lund.”

Raamatu ülemaailmse kordustrüki õigused 30 erinevas keeles kinkis Sihtasutusele Unitas ameeriklasest kaasautori pärijad. Eesti Mälu Instituut ja Sihtasutus Unitas pühendavad teose EV100 aastapäevaks Eesti rahvale. “Mul on väga hea meel, et see eepiline lugu eestlaste uskumatust meelekindlusest, julgusest ja vabadusejanust on Eesti Vabariigi 100 aastapäeva künnisel jõudnud tagasi koju,” ütles raamatu autori Carl B Walli poeg Matthew B Wall.

Raamatut esitlevad 23. veebruaril kell 14 Solaris keskuse Apollo raamatupoes Marko Matvere, Asko Künnap ja Meelis Niinepuu.

Head Uudised GoodNews