1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna näeb Robotexil droonide võidukihutamist
Täna näeb Robotexil droonide võidukihutamist

Täna näeb Robotexil droonide võidukihutamist

Droonide võidusõitTäna saab Eestis esmakordselt kaasa elada Elisa Drone Racing League hooaja põnevaimale droonide võidukihutamisele. Euroopa suurima robootika festivali Robotex raames Eesti Näituste D-hallis toimuvat hooaja finaalvõistlust näeb kohapeal ning samuti kantakse seda üle Eestis Starmani TV-s ning ülemaailmses e-sündmuste internetikanalis Twich TV-s.

Näituste halli rajatud võistlusrajal kihutavad droonid 100-180 kilomeetrise tunnikiirusega ning seetõttu on pealtvaatajad turvavõrguga eraldatud. Tallinnasse saabub finaalvõistlusele mõõtu võtma 30 võistlejat Eestist, Lätist, Soomest, Rootsist ja Venemaalt. Kohal on erinevate riikide parimad tegijad.

Elisa juhatuse liikme Toomas Polli sõnul on droonide võidusõit spordialana põnev ja meelelahutuslik ning võib ajapikku jõuda ka olümpiaalade nimekirja. „Elisa on korraldanud Soomes ja esmakordselt nüüd ka Eestis läbi viimas droonide võidusõitu, sest tegemist on tehnoloogiaga seotud tuleviku spordialaga. Käib ju droonide juhtimine ja live striimine ülikõrgetel, üle gigastel sagedustel. Näen, et see on valdkond, kus tekib peagi reaalne 5G tehnoloogia ja interneti kasutuskoht,“ rääkis Toomas Polli.

Polli sõnul on Eestis juba käivitunud esimesed võistlusdroonide ehitamisele suunatud huviringid ning varsti võiks ehk oodata ka tehnikaspordiala jõudmist koolidesse. „Elisas võistlusdroone veel ei meisterdata, küll aga ehitavad meie töötajate lapsed Robootikaringis liikuvaid roboteid ning on oma robotitega sel nädalavahetusel võistlemas ka Robotexil,“ märkis Elisa tehnoloogiaüksuse juht. „Robotite ehitamine on viimaste aastate jooksul palju populaarsust kogunud ning nii saame kasvatada ka noorte huvi tehnoloogiamaailma vastu.“

“Võistlusdroonide lennutamine on globaalselt kiiresti arenev spordiala, mis nõuab piloodilt välkkiireid reflekse ning külma närvi,” ütles drooniliiga finaaletapist osavõttev Eesti võistleja Rando Mere. Ta lisas, et droonide võidusõit on lähim kogemus lendamisele, kus inimene ise jääb siiski kahe jalaga maa peale.

„Võistlusdroonid on kerged ja väga vilkad nelja propelleriga õhusõidukid, mida piloot juhib raadio teel kasutades drooni pardal oleva kaameraga juhtmevabalt ühendatud videoprillidest nähtavat videopilti,“ selgitas Rando Mere.

Võistluste avamine toimub Eesti Näituste D-hallis laupäeval, 25. novembril algusega kell 11. Eelsõidud algavad kell 12 ning finaalid kell 18. Ühe võistlussõidu kestvuseks on ligi 3 minutit.

Üritus on kõikidele pealtvaatajatele tasuta. Võistluse finaali (18.00-20.00) kannab üle ka Starmani TV. See on leitav kanaliplaanist numbri alt 300. Lisaks saab kogu päeva vältel jälgida drooniliigat Twitch TVst.

Head Uudised GoodNews