1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna õhtul süüdatakse Tallinnas muinastuled
Täna õhtul süüdatakse Tallinnas muinastuled

Täna õhtul süüdatakse Tallinnas muinastuled

Täna süttivad õhtuhämaruse saabudes mererannal muinastuled – rahvarohkeimad sündmused saavad teoks Lennusadamas ja Kakumäe sadamas.

Lennusadama välialal toimuv, Eesti Meremuuseumi poolt korraldatav traditsiooniline suvelõpuüritus Muinastulede öö kestab kava kohaselt kella 19 kuni keskööni. Meeleolu loomiseks mängib välialal mereteemaline muusika. Lõke süüdatakse kell 20.30. Tule süütamise juhatab sisse muinastulede öö traditsiooni ning tagamaade tutvustus. Kell 20.45 algab Lennusadama lipuväljakul kontsert, esineb ansambel Põhja Konn. Peale kontserdi lõppu mängib edasi mereteemaline muusika. Lõke põleb südaööni, seni on ala jalutamiseks ja mere ääres suveõhtu nautimiseks kõigile avatud.

Kogu programm toimub Lennusadama välialal ning on kõigile huvilistele tasuta!

Muinastulede ööl on Lennusadamas kuni kell 23.00 avatud ka merepääste näitus “Mayday. Mayday. Mayday.”. Sissepääs muuseumipiletiga.

Kakumäe sadamas tähistatakse Muinastulede ööd laulu, pillimängu ja fotonäitusega, mõistagi süüdatakse päikeseloojangul mererannas ka lõke. Pidu algab kell 18. Seekordne Kakumäel toimuv Muinastulede öö üritus on tavapärasest veidi erilisem, sest tänavu möödub Kakumäe esmamainimisest 550 aastat. Peaesineja on ansambel „Kõrsikud“ ja päevajuht raadio Hit FM saatejuht Mark Kitajev. Sadama-ala panevad helisema noored ja andekad Taisi Laululapsed ning päikeseloojangul pakuvad silmailu tuleartistid showgrupist Dragonels.

Muinastulede ööl eksponeeritakse fotonäitust „Kakumäe 550“, mis on Kakumäe Rahva Seltsi koostatud ja oli aasta algul paar kuud üleval vabaõhumuuseumi Kolu kõrtsis. Korraldatakse traditsioonilisi mänge ja võistlusi. Tuli süüdatakse päikeseloojangul, orienteeruvalt kell 20.30. Lõkkematerjali varumiseks korraldati talgud ja puhastati üheskoos Kakumäe poolsaare tipp mahalangenud puudest.

Muinastulede öö ürituse korraldab Kakumäe Rahva Selts, kaasa aitab ka Haabersti Linnaosa Valitsus. Üritus on tasuta!

Muinastuli süüdatakse ka Pirital Russalka naabruses ning Põhja-Tallinnas Kalarannas, Katariina kai kõrval ja Stroomi rannas ning Haaberstis Kakumäe rannas.

Kalarannas juhatab muinastulede öö sisse tasuta kogu pere Bagjump-pidu, mis algab juba kell 15. Tehakse muusikat, näidatakse hulljulged peadpööritavaid vabalangemise trikke 40-meetri kõrguselt suurde õhkpatja, esineb mustkunstnik, pakutakse ka mitmesuguseid maitseelamusi.
Kõik merehuvilised saavad purjekal Michelle või SUP-laudadel Tallinna lahte avastada ja rannaala.

Muinastulede öö traditsioon sai alguse rohkem kui 20 aastat tagasi – kord aastas süüdatavad lõkked meenutavad ajaloolisi, laevadele teed juhatanud mereäärseid tulesid.

Piki rannikut süüdatud lõketeketiga anname märku, et hoolime oma ühisest Läänemerest. Meie esivanemad on Läänemere ääres elanud juba mitu tuhat aastat, tihti süütasid nad lõkked, et anda märku oma naabritele ja meresõitjatele.

Muinastulede süütamine taaselustati üheaegselt Soomes ja Eestis 1992. aastal. Sellest ajast peale süttivad lõkked igal aastal augustikuu viimase laupäeva õhtul päikseloojangul. Sel õhtul moodustunud lõkete kett on liikunud ka Rootsi, tänaseks süüdatakse lõkkeid ka Läti randades, Eestis ka siseveekogude ääres.

Muinas- ja keskajal kasutati mereäärsetes randades süüdatud tulesid meremeestele tee näitamiseks ohutusse sadamasse või randa. Neid tulesid kasutati ka valvesüsteemis hoiatuste ja muude sõnumite edastamiseks avamerelt, mööda rannikut ja sageli ka sisemaani välja. Ohu korral süüdati hästi nähtavates kohtades järjestikku lõkked, millede ulatus võis lõpuks olla kümneid miile.

Kaasajal süüdatakse Läänemere kallastel lõkked selleks, et näidata mererahva ühtsust ning tuletada meelde meie ajalugu ja kultuuripärandit. Antakse märku, et hoolitakse merest ja loodusest. Tuled süüdatakse ka nende mälestuseks, kes igaveseks merele jäänud. Lisaks on mereäärne üritus sel õhtul kokkutulnutele ka emotsionaalset elamust ja ühtsustunnet pakkuv üritus.

Head Uudised GoodNews