1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna on ametlik töövarjupäev
Täna on ametlik töövarjupäev

Täna on ametlik töövarjupäev

Tänasele töövarjupäevale laekus noortele kokku 436 ametlikku kutset tulla mõne ametiga lähemalt tutvuma. Tegelikult on varjutamised kestnud juba terve selle nädala ning tänasel ametlikul päeval on saatjad nii ministritel, ettevõtjatel kui ka käsitöölistel ja suunamudijatel.

Junior Achievement Eesti eestvõtmisel juba 23. korda toimuv töövarjupäev on ametlikult täna, kuid varjutamised toimivad reaalsuses terve nädala vältel, et võimalikult paljud endale sobiva aja leiaksid. „Lisaks meie poolt ametlikult vahendatud varjutamiste on aga kindlasti veel hulk inimesi, kes on endale varjud või varjutatavad leidnud täiesti iseseisvalt,“ selgitas JA Eesti direktor Kersti Loor lisades, et terve aasta peale käib töövarjuks üle 3000nde noore.

Junior Achievement lõi sellel aastal käed algatusega Tagasi Kool, et kasutada broneerimiskeskkonda, mis lihtsustab sobiva varju või varjutatava leidmist. „Töövarjudele tuli kutseid kokku 436 ja lõpuks saime organiseerida 393 varjutamist terve nädala peale ehk siis viime omavahel kokku ligi 800 inimest,“ märkis Loor.

Varjude ootel olnud ametid ulatusid joogaõpetajast vanglaametnikuni. Tagasi Kooli algatuse juht Teibi Torm rääkis, et broneerimissüsteem loob õpilastele mitmekesisema töövarjutamise valiku: “Õpilastel on võimalus valida ka ametite seast, millest nad polnud ehk varem üldse teadlikud. Näiteks sai töövarjutada sõjalaeva vanemmehaanikut, muuseumi programmijuhti või EV Presidendi Kantselei kokka”.

Eraldi programmi Töövarjupäeva Kroon raames sai ennast kirja panna ka võimalikuks varjuks Eesti edukaimate ja tuntuimate tippjuhtide, poliitikute ja avaliku elu tegelaste juurde.

Töövarjupäeva Kroon raames otsis teiste hulgas endale varju näiteks peaminister Jüri Ratas, prantsuse suursaadik Eestis Eric Lamouroux, Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel, Testilo asutaja Kristel Kruustük, vandeadvokaat Allar Jõks, toitumisnõustaja Erik Orgu ning ka sisuloojad Merilin Taimre ja Henri Karpov.

Kersti Loor selgitas, et töövarjupäev annab õpilastele võimaluse kogeda, milline näeb välja tema unistuste töökoht. „Mõnikord selgub ka, et tegelikult polegi amet üldse selline nagu ette kujutati. Noorele inimesele võib see olla tõeline reaalsuskontroll,” sõnas Loor.

Töövarjupäeva traditsioonile pani alguse JA Eesti 1998. aasta kevadel, kui klassitäis Jakob Westholmi Gümnaasiumi õpilasi varjutas ühe päeva jooksul erinevaid riigitöötajaid. Sel aastal pani Töövarjupäevale õla alla ka haridusalgatus Tagasi Kooli. JA Eesti vilistlasorganisatsiooni JA Alumni Estonia poolt korraldatud eraldi algatuse – Tööpäeva Krooni raames on gümnaasiumiõpilastel võimalus kandideerida töövarjuks erinevate tuntud Eesti tippjuhtide ja oma ala spetsialistide juurde. 

Head Uudised GoodNews