1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna paneb Eesti suurimal viktoriinil oma teadmised proovile 2500 koolinoort
Täna paneb Eesti suurimal viktoriinil oma teadmised proovile 2500 koolinoort

Täna paneb Eesti suurimal viktoriinil oma teadmised proovile 2500 koolinoort

Käimasoleva ettevõtlusnädala raames toimub täna taas aasta suurim viktoriin Creatlon, millest võtab osa 2500 õpilast 80st koolist. Muuhulgas küsitakse noortelt näiteks, milline on meeste ja naiste palkade erinevus Eestis ja tuleb arvutada mitu protsenti moodustab Škoda Fabia hind superauto La Voiture Noire’i hinnast.

Creatlon ehk üle-eestiline ettevõtlusteemaline võistlusmäng kestab oktoobrist märtsini ning selle jooksul tuleb 7.-9. klassi noortel näidata nii oma loovust, ettevõtlusteadmisi kui ka meeskonnas mängimise võimeid. Võistluse esimeseks etapiks on tänane e-viktoriin, mille leidlikud ülesanded panevad tõenäoliselt kukalt kratsima ka nii mõnegi täiskasvanu.

Võistlust korraldava Junior Achievement Eesti direktor Kersti Loor selgitas, et kogu Creatloni võistluse üks eesmärke on põnevate ülesannete läbi näidata noortele ning ka õpetajatele ja vanematele, et majandus ning ettevõtlus pole lihtsalt numbrid, vaid see on väga lai ning huvitav teemaatika, mis puudutab paljusid eluvaldkondi.

„Peale e-viktoriini tuleb noortel moodustada võistkonnad, et siis natuke üle kuu aja jooksul lahendada neli ülesannet ning jaanuaris ootab neid ees loovülesanne – ettevõtlusmuinasjutu loomine,“ selgitas Loor. „Aga juba tänases e-viktoriinis palume leida vastused küsimustele, mis näitavad ettevõtluse ja majanduse laia haaret. Kindlasti on siin küsimusi, mis on rasked ka täiskasvanutele.“

Creatloni võistluse parimatele on EBS gümnaasium pannud auhinnaks välja lennureisi ja ärimehele väärilise päeva ühel Eesti saarel. Parimatest parimad saavad endale tasuta õppekoha aastaks EBS Gümnaasiumi ettevõtlusklassis.

Kas Sina oskaks vastata nendele küsimustele?

1. Kõrgeima palga maksja Eestis on

A. Tommi Mäkinen Racing OÜ

B. Skype Technologies OÜ

C. Microsoft Estonia OÜ

D. Cleveron AS

2. Kui suur oli 2019. aastal meeste ja naiste palkade erinevus Eestis?

A. 17,9%

B. 28,9%

C. 20,9%

D. 8,9%

3. Bugatti müüs eelmisel aastal maailma kalleimaks autoks peetud La Voiture Noire’I 11 miljoni eest. Selle raha eest saab osta Eestis 785 Škoda Fabiat. Mitu protsenti moodustab Skoda Fabia La Voiture Noire hinnast?

A. 1,21%

B. 4,78%

C. 0,12%

D. 0,48%

4. Luisa märkas poes, et mantlil on kampaaniahind 20 % allahindlust ning see maksab just täna 200 eurot! Tüdrukule mantel meeldis ning ta leidis, et allahindlust tuleb ära kasutada. Kuna tal aga raha ei olnud, otsustas ta võtta kuuks ajaks SMS laenu 200 euro ulatuses. SMS laenu andja ütles, et selle perioodi laenuintress on 35 %. Tüdruk sai laenu kätte ja ostis mantli ära. Kui Luisa oleks ostnud mantli pärast allahindluse lõppu normaalhinnaga ning ilma SMS laenu võtmata, oleks ta

A. Teinud 30 eurot kasulikuma tehingu

B. Teinud 30 eurot kahjulikuma tehingu

C. Teinud 20 eurot kahjulikuma tehingu

D. Teinud 20 eurot kasulikuma tehingu.

5. Maailmas avaldatakse perioodiliselt tabeleid, kus riigid reastatakse inimarengu indeksi järgi. See indeks sisaldab selliseid näitajaid nagu inimeste oodatav eluiga, elatustase ja haridus. 2018. Aasta andmete põhjal oli Eesti selles tabelis, mida juhtis Norra

A. 18. kohal ja väga kõrgelt arenenud riikide nimekirjas

B. 56. kohal ja kõrgelt arenenud riikide nimekirjas

C. 30. kohal ja väga kõrgelt arenenud riikide nimekirjas

D. 147. kohal ja keskmiselt arenenud riikide nimekirjas

Head Uudised GoodNews