1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna saavad alguse Maailmakoristuse korraldatud Ida-Virumaa keskkonnamatkad
Täna saavad alguse Maailmakoristuse korraldatud Ida-Virumaa keskkonnamatkad

Täna saavad alguse Maailmakoristuse korraldatud Ida-Virumaa keskkonnamatkad

Maailmakoristuspäev Eesti ja Alutaguse Matkaklubi kutsuvad ellu kuus keskkonnamatka Ida-Virumaa erinevates imelistes paikades. Matkad saavad teoks tänu Euroopa Ühtekuuluvus- ja Siseturvalisuspoliitika Fondile, kes toetab sääraste ettevõtmiste toimumist just Ida-Virus.

Keskkonnamatkade käigus jagatakse teadmisi inimtegevuse mõjust keskkonnale ning kliimamuutustele, räägitakse looduskeskkonnast, jäätmetest ja Läänemere tervisest. Samuti avastatakse meie armsa kodumere – Läänemere – metsikut rannikud ning teisi veekoguäärseid paiku, mis kõik on ühel või teisel viisil Läänemerega ühenduses.

Voka rand

“Läänemeri on iga eestlase jaoks eriline meri – see on meie kodumeri. Meil kõigil on Läänemerega oma mälestused – meres ujumine, merest püütud kala söömine, laevaga üle mere sõitmine jne. Aga tihti ei mõtle me, kui habras on see ökosüsteem merepinna all. Läänemere tervis ei ole heas seisundis,” sõnab Maailmakoristuspäev Eesti keskkonnaprogrammi juht Kerli Laur.

Ta lisab, et merekeskkonna muutused ei ole alati nii arusaadavad võrreldes maapealsete muutustega ning on mitmete tegurite koosmõjul keerulisemad. Samuti on keeruline mõista kuidas meie igapäevased tegevused seda mõjutavad.

Martsa rand

“Läänemeri ühendab meid kõiki. Läänemerd ohustavateks põhilisteks teguriteks on eutrofeerumine, võõrliigid, ravimijäägid, mereprügi, mikroplast, hapnikuvaegus, ülepüük ja kliimamuutused. Ei ole üht head lahendust, et muuta Läänemere seisund paremaks, vaja on iga inimese pingutust oma igapäevaste tegevuste käigus,” möönab Laur.

Läänemerd ohustavateks põhilisteks teguriteks on eutrofeerumine, võõrliigid, ravimijäägid, mereprügi, mikroplast, hapnikuvaegus, ülepüük ja kliimamuutused.

Matkade üheks kõige olulisemaks eesmärgiks ongi juhtida tähelepanu Läänemere tervisliku seisundi probleemidele ning tõsta inimeste teadlikkust, kuidas iseenda igapäevaste harjumustega on võimalik vähendada kahjulikku mõju keskkonnale. Samuti koristatakse ära looduses teele jääv prügi.

Matkal osalemine on tasuta, ent matka kohtade arv on piiratud. Matkale registreerimine toimub läbi piletimüügiplatvormi Fienta. Matka pikkus on 4-5 km. Matkad toimuvad eesti keeles.

Keskkonnamatkad Ida-Virumaal:

  • 24. juuli kell 18: Voka sälkorgude ja ranna matk
  • 7. august 18: Meriküla – Utria rannikumatk
  • 25. august kell 14: Saka klindimõisa matkarada
  • 4. september kell 18: Mummassaare matk
  • 20. september kell 18: Maailmakoristuspäeva matk Kurtna järvestikus
  • 21. september kell 11: Maailmakoristuspäeva matk ümber Jõuga järvede
Head Uudised GoodNews