1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Täna tähistatakse Maa päeva
Täna tähistatakse Maa päeva

Täna tähistatakse Maa päeva

Täna aprillil tähistatakse Maa päeva. Maa päev keskendub tänavu taas looduse kaitseks vajalikele investeeringutele ning küsib, kas kõik on mõistnud oma vastutust Maa ees. Statistikaameti juhtivanalüütik Kaia Oras tutvustab statistikablogis, kui palju on Eesti keskkonda investeerinud.

2023. aasta Maa päeva peateema on juba teist aastat „Investeerime planeeti“. Juba väljakujunenud keskkonnaprobleemid ei möödu iseenesest. Arvamusi on mitmeid, aga selge on, et investeerimine puhtasse keskkonda ja keskkonna säilitamisse või taastamisse on paratamatus.

Esialgse hinnangu järgi investeeriti Eestis 2021. aastal keskkonnakaitseteenuste osutamiseks vajalikesse vahenditesse (nt reoveepuhastid, jäätmeveokid või puhtamad seadmed väiksema saasteheitega tootmiseks) kokku 125 miljonit eurot. On seda palju või vähe?

Kui vaadata viimaseid rahvusvahelisi võrdlusandmeid, siis investeerime osakaaluna SKP-st sama palju kui Euroopa Liidu riigid keskmiselt (0,4%). Skaala võimekamas otsas on Tšehhi ja Ungari 0,7 protsendi ning kesisemas skaala otsas Iirimaa, Malta ja Hispaania 0,1 protsendiga.

Kuhu ja kui palju investeerisime Eestis 2021. aastal?

Kuigi oleme rahvusvaheliselt küllaltki keskmisel positsioonil, on Eesti võrreldes varasemate aastatega, kui tehti mahukaid investeeringuid õhu- ja veekaitse valdkondades, praegu pigem madalamal tasemel kui varem. Praegu püsivad absoluutväärtustes ettevõtete keskkonnakaitse investeeringud juba viimasel kuuel aastal suhteliselt samal tasemel.

Kui vaadata aga osakaaluna SKP-st, siis on keskkonnakaitseinvesteeringute osakaal ka viimastel aastatel langenud. Esialgsed andmed näitavad investeeringute suhtelist langust ka 2021. aastal.

Head Uudised GoodNews