1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Täna toimuva turvalise interneti päeva fookuses on valeinfo levik
Täna toimuva turvalise interneti päeva fookuses on valeinfo levik

Täna toimuva turvalise interneti päeva fookuses on valeinfo levik

Täna, 9. veebruaril tähistatakse 176 riigis rahvusvahelist turvalise interneti päeva.

Eestis on sel päeval fookuses kriitiline mõtlemine ja valeinfo leviku piiramine, mis on keskseks teemaks ka kell 11 algaval veebikonverentsil “Infoühiskond, eetika ja vastutus”. “Kuigi tundub, et internetis teeb vale tiiru ümber maailma enne, kui tõde saapad jalga saab, tasub meeles pidada, et start võib ju valel parem olla, kuid meist endast oleneb, millal tõde ta kätte saab,” ütles Kerli Valner, projekti “Targalt internetis” teavitustöö juht Lastekaitse Liidus.

Sellest tulenevalt kannab ka valeinfo äratundmise kampaania nime „Teeme nii, et valel on lühikesed jalad ka internetis“. Ühtlasi on Haridus- ja Noorteameti eestvedamisel valminud “Valede jahi” e-test, mis on koostatud noorte poolt internetis leitud valede põhjal ja võimaldab interneti kasutajal oma nutikust testida.

Lasteaiad, koolid, noortekeskused ja raamatukogud on omalt poolt teada andnud interneti- ja nutivahendite kasutamisega seotud üritusest, kus osaleb üle Eesti kokku enam kui 8500 last ja noort. Kõikidel 4.–12. klasside õpilastel on võimalus osa võtta meemikonkursist „Päriselu internetis vs kujutlus“. 1.–6. klasside õpilased saavad end proovile panna kastist välja mõtlemise nuputamisvõistlusel Kübernööpnõel, mis toimub nii eesti kui vene keeles. Turvalise interneti päeval alustab taaskord ka Küberpähkli uuring, mis on seekord suunatud lihtsustatud õppekavaga klassidele ja koolidele.

Nutivahend ei asenda lapsevanemat. Ometigi veedavad ka täiskasvanud üha enam aega nutiseadmetes, näidates sellega pigem vastupidist eeskuju enda poolt välja öeldud sõnadele. Lisaks rohketele võimalustele varitsevad internetis ka ohud, millega ühest küljest on vaja kursis olla ja teisalt tekitab see vajaduse tõsta järjepidevalt teadlikkust. Sotsiaalkindlustusameti taskuhäälingus „Jutus on iva“ ongi sel korral juttu sellest, kui turvaline saab interneti kasutamine üldse olla, kuidas õpetada lastele internetiturvalisust ning mida saavad lapsevanemad selleks ise ära teha.

Turvalise interneti päeva puhul ilmus ka Lastekaitse Liidu veebiajakirja Märka Last erinumber “Targalt internetis”, kuhu on koondatud temaatilised artiklid, mis on seekord seotud peamiselt distantsõppega seotud väljakutsetega, noorte kaasamisega, kuidas õpetada last infot kriitiliselt hindama ja kuidas valedel hoog maha võtta.

Head Uudised GoodNews