1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Targad elektrivõrgud valiti 2014. aasta parimaks tudengite ärimudeliks
Targad elektrivõrgud valiti 2014. aasta parimaks tudengite ärimudeliks

Targad elektrivõrgud valiti 2014. aasta parimaks tudengite ärimudeliks

1428814_72796181Läinud kolmapäeval valiti TTÜ Mektorys välja tudengite 2014. aasta parimad ärimudelid. Ärimudelite konkurss oli tihe ning uudseid ideid palju: alates äpist, mis leiab lähima tasuta WC, kuni süsteemini, mis võimaldab ettevõtetel säästa üle 20% andmetöötluse ajast.

Finaali pääses 10 parimat ärimudelit, konkursile kvalifitseerus kokku 21 tööd.

Võitjatiitli pälvis lahendus nimega Smart Load Solutions. Nende idee on muuta Eesti, seejärel Nord Pool Spot ja viimaks kogu maailma elektrivõrgud tarkadeks. Ehk panna elektritootjad tootma just siis, kui nõudlus on kõige suurem, ning tarbijad omakorda tarbima siis, kui elekter on kõige odavam. Meeskonda kuuluvad: Madis Uuemaa, TTÜ energia- ja geotehnika doktorant; Märt Uuemaa, TTÜ tootearendus ja tootmistehnika magistrant; Priit Uuemaa, TTÜ elektroenergeetika doktor; Allan Puusepp, tarkvaraarhitekt.

Teise koha sai meeskond nimega BLATS, kes arendavad suunatulesid ja ohutusvahendeid jalgratturitele. Kolmanda koha sai CubeHub meeskond, kes loob globaalset pilvelahendust minisatelliitide andmeside võimaldamiseks.

Mektory, Tallinna Ettevõtlusameti ning EASi kaasabil sõidavad võitjad 2015. aasta veebruaris Silicon Valley’sse Ameerika Ühendriikidesse, et kohtuda potentsiaalsete investoritega ning osaleda koolitusprogrammis. Lisaks saavad teise ja kolmanda koha võitjad osaleda Euroopa Innovatsiooniakadeemia suveprogrammis, mis toimub 6.-24. juulil Nice’s, Prantsusmaal.

Žürii esimees, investor ja ettevõtja John Dogru: „Ma olen meeldivalt üllatunud TTÜ tudengite ideedest, ning oskusest ideid esitada. Eesti Start-up ettevõtete uus generatsioon on valmis rahvusvaheliseks eduks.“

TTÜ prorektor Tea Varrak: „ Meie konkursil on vaja lisaks uudsele äriideele ka ärimudelit, ehk siis seda, kuidas ideed rakendada ettevõtlusesse. Muudel sarnastel konkurssidel piisab vaid ideest. Meie konkursi eesmärgiks on kasvatada üliõpilasi ettevõtjateks, ja mitte vaid TTÜ tudengeid, vaid üliõpilasi kõikidest Eesti ülikoolidest ja Eesti üliõpilastest välisülikoolides. Konkurss aitab innustada noori alustamaks ettevõtlusega võimalikult vara ning julgustada neid ellu viima oma äriideid.“

Parim tudengite ärimudel valiti Tallinna Tehnikaülikoolis juba viiendat korda. Tea Varraku sõnul on konkursi kvaliteet ajas vaid kasvanud ning saavutanud kõlapinna ka väljaspool. Võistluse meeskondades oli osalejaid kümnest erinevast riigist.

 Žürii koossseis:

  • Tiina Kalju, EASi ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse direktor
  • Siim Lepisk, Prototroni CEO
  • Rene Arvola, TTÜ turunduse õppetooli lektor
  • John Dogru, 3D Printer OS asutaja ja CEO
  • Hando Riisikamp, AS Silberauto Infotehnoloogia juht
  • Rasmus Lindmaa, Mektory esindaja

MEKTORY 2014. a ärimudelite konkursi koostööpartnerid:

Tallinna Teaduspark Tehnopol, Prototron, Tallinna Ettevõtlusamet, Eesti Arengufond ja Euroopa Innovatsiooniakadeemia. Projekti rahastatakse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Euroopa Liidu Sotsiaalfondi vahenditest.

Head Uudised GoodNews