1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TARK LINN I Kohtla-Järve innovatsioonikonkursil selgusid võitjad
TARK LINN I Kohtla-Järve innovatsioonikonkursil selgusid võitjad

TARK LINN I Kohtla-Järve innovatsioonikonkursil selgusid võitjad

Targa linna lahendusi otsiva Kohtla-Järve innovatsioonikonkursi võitsid ideed, mis keskendusid energia tootmisele ja selle tarbimise nutikale analüüsimisele. Edukalt lõppenud targa linna konkursid Kohtla-Järvel ja Tallinnas on tekitanud huvi ka teistes piirkondades innovatsiooni elavdavate fondide loomiseks.

Kohtla-Järve innovatsioonikonkursile laekunud 17 idee seast osutusid parimateks Fuseboxi ja ACM Metali lahendused. Fusebox võimaldab analüüsida linna ja suuremate allasutuste elektrimõõtepunktide tarbimisandmeid, et leida hooneid ja objekte, millel on potentsiaali oma energiatarbimise optimeerimiseks. ACM Metal lõi hoonete jaoks energiat tootva fassaadi.

Kohtla-Järve linnavolikogu esimehe Riina Ivanova sõnul oli väga positiivne, et konkursist võttis osa nii palju ettevõtteid. “Rõõmustav, et ettevõtete pakutud projektid olid suunatud täiesti erinevatele linna tegevusvaldkondadele. Olen veendunud, et need ideed, mis võitjaks ei saanud, leiavad rakenduse linnas ja väljaspool konkurssi. Tänan meie partnerit, teadus- ja ärilinnakut Tehnopoli hästi korraldatud konkursi eest. Õnnitlen siiralt meie võitjaid Fuseboxi ja ACM Metalit,“ rääkis Ivanova. Ta avaldas lootust, et konkursi järgmises voorus esitatakse samuti huvitavaid, uudseid ideid, mis aitavad kaasa Kohtla-Järve linna arengule.

20 000-eurose innovatsioonifondi eesmärk oli toetada ettevõtteid, mis muudavad linnakeskkonda kaasaegsemaks, inimsõbralikumaks, kestlikumaks – luues selleks kas täiesti uusi lahendusi või pakkudes edasiarendust olemasolevatele toodetele ja teenustele. Lisaks rahalisele toetusele panustab linn lahendustesse nii kontaktide, infrastruktuuri kui ka testkeskkonna pakkumisega.

Tehnopoli Startup Inkubaatori Narva filiaali juhi Olga Kurdovskaja sõnul laekus konkursile erinäolisi ideid elektritarbimise optimeerimisest õhukvaliteedi parandamiseni. “Usun, et oleme Kohtla-Järve fondiga õigel teel. Ideid laekus ka mujalt Eestist, mis tähendab, et konkurss on ühtlasi ka platvormiks ettevõtetele targa linna lahenduste rajamisel Ida-Virumaale,“ sõnas Kurdovskaja. Ta lisas, et kui fondiga liituvad piirkondlikud ettevõtjad, investorid ja ka teised linnad, siis liigutakse selgelt Ida-Virumaa innovatsioonifondi asutamise suunas.

Praegu on toimunud edukad targa linna lahendusi võimestavad innovatsioonikonkursid Tallinnas ja Kohtla-Järvel. See on tekitanud elavat huvi mitmetes Eesti linnades ja hetkel käivad läbirääkimised järgmiste innovatsioonifondide käivitamiseks ka teistes piirkondades.

Teadus- ja ärilinnaku Tehnopoli juhatuse liikme Indrek Orava sõnul on tark linn Tehnopoli üheks fookusvaldkonnaks ja linnak ise uuenduslike tehnoloogiate testkeskkonnaks. „Innovatsioonikonkursi korraldamine Eesti eri paigus annab hea võimaluse toetada targa linna lahendusi tootvate ettevõtete tegevust ka väljaspool pealinna ja Tehnopoli linnakut. Nutikas ja kestlik linnaruum on inimsõbralik ning selle tekkimiseks võimaluste loomine selge märk kaasaegsest linnajuhtimisest,“ rääkis Orav. Ta lisab, et targa linna lahendustest võidavad kõik osalised – linn, ettevõtjad ja inimesed ning seetõttu on nende rajamine linnakeskkonda väga oluline.

Kohtla-Järve soov on võtta konkursi võitnud lahendused kasutusele võimalikult kiiresti. Seetõttu alustatakse võitjatega koostöö arutelusid juba lähiajal.

Head Uudised GoodNews