1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu 2023. aasta eelarve keskmes on õpetajate, sotsiaal- ja kultuuritöötajate palgatõus
Tartu 2023. aasta eelarve keskmes on õpetajate, sotsiaal- ja kultuuritöötajate palgatõus

Tartu 2023. aasta eelarve keskmes on õpetajate, sotsiaal- ja kultuuritöötajate palgatõus

Tartu linnavalitsus saatis täna volikogule järgmise aasta linnaeelarve eelnõu, mille kogumaht on 274 miljonit eurot. Eelarve kasvab võrreldes käesoleva aasta eelarvega 12%.

„Tuleva aasta eelarve eelnõu koostamine oli pingeline. Meil tuleb toime tulla suurte hinnatõusudega ja otsida kokkuhoiuvõimalusi ning samas leida vahendeid oluliste investeeringute elluviimiseks ja õpetajate ning linna sotsiaal- ja kultuuritöötajate palgatõusuks,“ ütles Tartu linnapea Urmas Klaas. „Prognoositav tulumaksu laekumise kasv läheb enamikus palgatõusude katteks, investeeringuteks tuleb võtta laenu,“ lisas linnapea.

Linna tegevustulud on tuleval aastal 211 miljonit eurot, mis kasvad tuleval aastal võrreldes tänavusega 9%. Suurimaks tuluallikaks on üksikisiku tulumaks, mida planeeritakse keskmise palga tõusust tulenevalt 12 miljoni euro võrra suuremana. Maksutulude prognoos on 126 miljonit eurot. Riigilt ja muudelt institutsioonidelt saadavaid toetusi on planeeritud summas 60 miljonit eurot ja kaupade ja teenuste müügist 24 miljonit eurot.

Tartu põhitegevuse kuludeks on kavandatud 209 miljonit eurot, kulud kasvavad võrreldes käesoleva aastaga 21 miljoni euro võrra ehk 11%. Tööjõukulud on tuleval aastal 110 miljonit eurot ning need moodustavad enam kui poole linna põhitegevuse kuludest. Tööjõukuludeks on kavandatud 15 miljonit eurot rohkem kui sel aastal. Kooli- ja lasteaiaõpetajate palgatõus on 24%, õpetajate abidel 16%. Viimane on ka haridusvaldkonna töötajate keskmine palgatõus, kultuurivaldkonnas on palgatõus 18% ja sotsiaalvaldkonnas 20%.

Toetusteks on planeeritud 26 miljonit eurot. Suuremad toetused lähevad eralasteaedadele ja -hoidudele, sotsiaalabitoetusteks, kultuuri- ja spordi ning huvihariduse valdkonda.

„Järgmise aasta investeeringute kavandamisel tuli nii Tartul kui kõigil teistel omavalitsustel langetada oluline valik: kas jätkata kavandatud investeeringute elluviimist kallinenud hindade ja laenuintressiga või kärpida ning hoida madalat võlakoormust“, ütles rahanduse abilinnapea Priit Humal.  „Vaatamata kulude kasvule jätkab Tartu investeerimist haridusse ja linnaruumi.“

Linna investeeringute eelarveks on kavandatud 56 miljonit, mis on 9 miljoni euro võrra suurem kui sel aastal. Suuremad objektid on haridusvaldkonnas: Pärli kooli ehitus, Helika lasteaia rekonstrueerimine, Miina Härma Gümnaasiumi lisahoone ost ja remont. Suurematest taristuobjektidest on olulise tähtsusega Põhja puiestee pikenduse väljaehitamine Muuseumi teele, Emajõe kaldapromenaadi rajamine Rahu silla ja Kaarsilla vahelisele alale, uute rattateede rajamine Samuti jätkatakse Südalinna kultuurikeskuse rajamise ettevalmistusi. Kokku kavatseb linna tuleval aastal investeerida enam kui 120 erinevasse objekti.

  • Vajalike investeeringute tegemiseks plaanib linna võtta 41 miljonit eurot laenu. Linna netovõlakoormus tõuseb 64%-le, mis jääb alla lubatud 80% piiri.
Head Uudised GoodNews