1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tartu esitas riigi kultuuri ja spordi elutööpreemia kandidaadid: Alo Ritsing, Julia Beljajeva
Tartu esitas riigi kultuuri ja spordi elutööpreemia kandidaadid: Alo Ritsing, Julia Beljajeva

Tartu esitas riigi kultuuri ja spordi elutööpreemia kandidaadid: Alo Ritsing, Julia Beljajeva

Tartu linn esitas Eesti Vabariigi kultuuri elutööpreemia kandidaadiks koorijuhi ja muusikapedagoogi Alo Ritsingu ning spordi elutööpreemia kandidaadiks kauaaegse sulgpallitreeneri Mart Siliksaare.

Kultuuri aastapreemia kandidaadiks esitati kirjandusteadlane ja luuletaja Sirel Heinloo ning spordi aastapreemia kandidaadiks vehkleja Julia Beljajeva.

Alo Ritsing alustas koorijuhina tegevust 1963. aastal. Koorijuht, pedagoog, viljakas helilooja, legendaarne laulupidude dirigent Alo Ritsing on olnud Tartu koorimuusikaelu aktiivne eestvedaja. Tema teeneteks on koorilaulu traditsiooni ning meestelaulu pikaajaline arendamine, Lõuna-Eesti meestelaulu päevade traditsiooni algatamine ning muusikaõpetajate ettevalmistamine Heino Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis. Alo Ritsingu loomingusse kuulub umbes 400 koorilaulu, neist mitmed olnud laulupidude kavas. Paljude tiitlite ja aunimetustega pärjatud koorijuht ja helilooja on alates 2004. aastast Tartu linna aukodanik.

Sulgpallitreeneril Mart Siliksaarel on treeneristaaži 54 aastat. Treenerina ja eduka sulgpalliklubi Triiton eestvedajana on Siliksaar olnud entusiastlik valdkonna arendaja, kel on suur panus kogu Tartu linna spordivaldkonna arendamisel. Siliksaar on ka kogu Eesti sulgpalli edendaja ja koondise vanemtreener. Tema juhendamisel harjutab siiani suurem osa Eesti sulgpalli paremikust. Mart Siliksaare õpilased on läbi aastate võitnud Eesti meistrivõistlustelt üle 150 kuldmedali.

Kultuuri aastapreemia kandidaadiks esitatud Sirel Heinloo on kirjanik, luuletaja, kirjandusteadlane-õppejõud ja Eesti Lavaluule MTÜ looja ning eesti luulekultuuri arendaja. Ta oli eelmisel aastal rahvusvahelise koostööna sündinud luulefilmi “Tundekasvatus” režissöör.

Vehkleja Julia Beljajeva saavutas 2021. aastal Tokyo olümpiamängudel epeevehklemise Eesti naiskonna koosseisus kuldmedali ning individuaalselt 7. koha. Julia Beljajeva on andekas ja tõeliselt pühendunud sportlane, kes lisaks sportlaskarjäärile aitab koduklubis juhendada ka vehklemishuvilisi noori.

Head Uudised GoodNews