1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tartu Hansapäevad kutsuvad avarongkäigule ja ajastumürglile
Tartu Hansapäevad kutsuvad avarongkäigule ja ajastumürglile

Tartu Hansapäevad kutsuvad avarongkäigule ja ajastumürglile

AjastumürgelSel nädalalõpul, 11.–13. juulil jõuavad Tartu südalinna tänavaile 19. Hansapäevad. Ajastumürgli nime kandev festival avatakse reedel, 11. juulil kl 20 rongkäiguga.

“Tänavuste Hansapäevade jaoks on olulisel kohal tavad ja kahekõne ajalooga. Seetõttu avame seekordse festivali taas rongkäiguga ning ootame kõiki tartlasi ja festivalikülastajaid linnapidustuste avamisest osa saama,” sõnas Tartu Hansapäevade projektijuht Jaanus Tepomees.

Reedel, 11. juulil kl 20 algab Tasku keskuse (Turu 2) kõrvalt festivali avarongkäik, mis kulgeb läbi festivalialade, marsruudil Raualinn, Toomelava, Teaduslinn, Lastelinn, Antoniuse Õu ja Jaanilinn. Rongkäik kulmineerub kl 21 Raekoja platsil avatseremooniaga, millele järgneb simman ansambliga Curly Strings.

Tänavustel Tartu Hansapäevadel, 11.–13. juulil on võimalik külastada Jaanilinna, Lastelinna, Teaduslinna ja Raualinna ning ligi 20 artisti astub lavadele Antoniuse Õues, Toomelaval ja Uues Õues. Tavapäraselt on avatud rikkalik Hansalaat.

Jaanilinn on koondunud Jaani kiriku ümbrusesse ning linnaku tegevused hargnevad mööda ümberkaudseid tänavaid. Jaanilinna alal paikneb ka Antoniuse Õu (Lutsu 3 hoovis), mis on hubane ja loomingurohke õhkkonnaga paik.

Mitmed Hansapäevade tegevused toimuvad haljas roheluses Toomemäel. Lastelinn pakub erinevaid tegevusi professorite allee (Tartu Ülikooli peahoone taga) mänguväljaku ümbruses. Toomelava asub ajaloolise toomkiriku varemeis (Lossi 25). Ka Teaduslinn toimetab nii keskaegse toomkiriku kui ka UNESCO maailmapärandisse kuuluva tähetorni ümber.

Tasku keskuse (Turu 2) ümbruses tegutseb Raualinn (programm laupäeval, 12. juulil) ning anti-mürgel linnaoaas Uus Õu asub Kultuurikvartalis, Lai 37 hoovis. Hansalaat algab Riia tänava äärest, kulgeb piki Küüni tänavat, laiub Raekoja platsil ja jõuab mööda Rüütli tänavat Jaani kiriku juurde. Laat laiub ka Uueturu pargis ja Kaubahoovi pargis.

Tänavuste Hansapäevade programmist leiab põneva ja vaatemängulise linnadevahelise turniiri, mille puhul tulevad Tartule külla Paide, Pärnu, Rakvere, Tallinn ja Viljandi. Palju avastamisrõõmu pakuvad Jaanilinna avatud hoovid ning Lastelinna, Teaduslinna ja Raualinna töötoad. Filmielamusi pakub kolmel hilisõhtul Starmani öökino.

Ajastumürgli ajal on Tartu südalinn autovaba. Festivalialale soovitatakse tulla jalgsi, et nautida väärt kultuuriprogrammi ja kaunist Tartu vanalinna ilma parkimisele ja ummikutele mõtlemata.

Tutvu Ajastumürgli programmiga kodulehel.
Tänavuste Tartu Hansapäevade videoklipp:

Tartu Hansapäevi korraldab SA Tartu Muusikafestival Tartu linna, Starmani, A. Le Coq’i, Folger Art’i, K-Rauta, Kuku Raadio, Tasku keskuse, Tartu Ülikooli muuseumi ja paljude teiste toetusel.

Head Uudised GoodNews