1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Tartu Kunstimuuseum avab kolm näitust
Tartu Kunstimuuseum avab kolm näitust

Tartu Kunstimuuseum avab kolm näitust

16. oktoobrist saab Tartu Kunstimuuseumis külastada kolme uut näitust.

Viltuse maja esimese korruse vallutavad värvilised, emotsionaalsed ja intelligentsed abstraktsed teosed. Publikule avaneb kunstniku stiihiline sisemaailm, mida on galeriiuksest sisenedes kutsutud avastama ja tunnetama ka külastaja – igaüks ise- ja omamoodi. Avatud on maalikunstnik Vano Allsalu isikunäitus „Maailm peas“. Allsalu loomingu teemadering ulatub loodusstiihiatest mütoloogiliste konstruktsioonideni ja meeleseisunditeni, puudutades seejuures nii intiimselt isiklikke hoiakuid kui ka kultuurilisel ja sotsiaalsel väljal toimuva tõlgendusi. Kunstniku enese sõnul on tema jaoks olulised nähtava pildistruktuuri aluseks olevad mõttekoed, visuaalse ja verbaalse materjali seosed, aga samuti tähenduse tekkimine abstraktse ja kujutava piirimail. Kuraator: Joanna Hoffmann.

Muuseumi teine ja kolmas korrus on Eesti Energiate päralt. Kunstnike kollektiivi Eesti Energiad – Jüri Ojaver, Paul Rodgers, Jaan Toomik ja Jaan Paavle – seob ennekõike isiklik sõprus. Esmakordselt astusid mehed üheskoos üles 1999. aastal Tallinnas Soolalaos. Sestsaati on toimunud kaheksa välisnäitust, kuid Eestis on tegemist alles teise ühise ülesastumisega. Praeguse näituse eneseiroonilise pealkirjaga „Harjumuse jõud“ tõdevad meistrid, et nende eneseteostusvahend – kunst – on ajaga muutunud eksistentsiaalsest sunnist harjumuspäraseks valikuks. Vaatamata mehelikule rohmakusele, mida kunstnike sageli musta huumoriga vürtsitatud loomingule kindlasti ette heita saab, ei ole nende siiras maailmavaatluses pahatahtlikkust. Vastupidi, kui otsida Eesti Energiatele ühisnimetajat, siis on selleks osavõtlikkus. Kuraator: Indrek Grigor.

Tartmusi projektiruumis avaneb näitus „(ise)teadvus”, mis koondab valikut naiskunstnike videoteoseid Tartu Kunstimuuseumi kaasaegse kunsti kogust 1990. aastatest tänapäevani. Kunstnikel paluti oma varem või hiljem valminud videote taaslinastuse puhul mõtestada vahepeal möödunud aega ja muutunud maailma. „Olen seda alati taotlenud ja väga oluliseks pidanud, et minu looming oleks inimestele arusaadav ja et minu videot vaadates kulutatud minut ei oleks vaataja jaoks tema elust raisatud aeg,“ ütles Kai Kaljo oma legendaarse teose „Luuser“ (1997) taasesitamist kommenteerides. Kunstnikud: Minna Hint, Kai Kaljo, Maria Kapajeva, Tanja Muravskaja, Mare Tralla. Kuraator: Julia Polujanenkova.

Näitused jäävad avatuks 30. jaanuarini.

Head Uudised GoodNews